Hapşırmak bebeğe zarar verir mi, hamileliği tehlikeye sokar mı? Bazı gebelikler zor geçiyor. Kişiden kişiye göre değişen bu durum, her hamilelikte dahi farklılık gösterebilir. Bazı kişilerin hamileliğinde hapşırmak bile işkence olabiliyor. Peki ağrılı ya da sancılı hapşırmak bebeğe zarar verebilir mi? Kasıklardaki ağrı ve sancı anneye ve bebeğe zarar verir mi? İşte detaylar...
Bebek annenin hapşırmasını duyar mı?
- Gebeliğin 9. haftasında anne karnındaki bebek hıçkırmaya başlar gürültülü seslere tepki verebilir.
- Gebeliğin 6. aylarında bebek duymaya başlar.
- İlk andan itibaren bebek annenin yediği ve içtiği her şeyin tadını alır, tat kültürünü ilk olarak anne karnında oluşturur.
- Gebeliğin 10. haftasında bebek kollarını hareket ettirebilir çenesini açıp kapatabilir ve kollarıyla bacakları ile gerilme hareketi yapabilir.
Hapşırmak bebeğe zarar verir mi?
Zor geçen gebeliklerde öksürme ve hapşırma bile bazen çok büyük bir probleme dönüşebiliyor. Anne adayları kasıklarındaki ağrı ya da göbekteki gerginlik nedeniyle endişeye katılabiliyor. Fakat büyük bir sancı girmediği ve kanama olmadığı sürece hapşırmak anneye ve bebeğe zarar vermez. Eğer ilk trimesterda riskli bir gebelik geçiriyorsanız bir uzmana danışmanızda fayda var. Çünkü her gebelik her hamilelik özel ve kişiseldir.
Öksürmek bebeğe zarar verir mi?
Anne adayları öksürüğün bebeği etkileyeceğini düşünebilir. Özellikle ilk trimesterda riskli gebeliklerde anneler bu gibi durumlara biraz daha dikkatle yaklaşır. Aşırı sert öksürükler, art arda boğulurmuşcasına geçirilen öksürük nöbetleri ve kasıkta meydana gelen sancı dışındaki öksürükler anne ve bebeğe zarar vermez.
Eğer öksürük sonrasında bir sancı ya da kanama yaşadıysanız bir uzmana başvurabilirsiniz.