HDP'de yeni yönetimin hedefi ne?
HDP kongresinin ardından parti yönetiminin üst organı Merkez Yürütme Kurulu'ndaki değişiklikler, partililerce “7 Haziran sonrası değişen siyasete dair bir kompozisyon” olarak tanımladı.

Oluşturma Tarihi: 2016-02-02 17:12:34

Güncelleme Tarihi: 2016-02-02 17:12:34

Al Jazeera'den Gonca Şenay'ın haberine göre: HDP, kongreden sonra partinin yeni yönetimini belirledi. Altan Tan, Hüda Kaya gibi ılımlı olarak tanımlanan isimlerin dışarıda kaldığı listeye yeni girenler arasında ise Aysel Tuğluk, Fatma Kurtulan ve Nimetullah Erdoğmuş gibi isimler dikkat çekiyor. Al Jazeera'ye konuşan parti kaynakları yeni listeyi, “7 Haziran sonrası değişen siyasete dair bir kompozisyon” olarak tanımladı.

Halkların Demokratik Partisi, üst düzey yönetim organı Merkez Yürütme Kurulu'nun yeni üyelerini belirledi. Partinin “Yeni dönemin siyasetine dair bir kompozisyon” oluşturduğu belirtilen yeni listede “ılımlı ya da güvercin” olarak da tarif edilen ve islami kesime yakın olarak tanımlanan Altan Tan, Hüda Kaya gibi isimler liste dışı kaldı. Ancak listeye giremeyenler arasında partinin “şahin” olarak tanımlanan kanadından Meral Danış Beştaş da var. Listeye girenler arasında ise daha önce parti yönetiminde görev alan Aysel Tuğluk, Fatma Kurtulan, KCK davasından yargılanan Besime Konca, Diyarbakır eski müftüsü Nimetullah Erdoğmuş ve yine islami kesime yakın olarak tarif edilen Seher Akçınar Bayar gibi isimler dikkat çekiyor.

TUĞLUK: TÜRKİYE PARTİSİ OLMA İDDİASINI BÜYÜTMELİYİZ

MYK'nın yeni üyesi Aysel Tuğluk, yeni yönetimle “Türkiyelileşme” hedefi doğrultusunda daha dinamik bir siyaset izlemeyi amaçladıklarını söyledi. Al Jazeera'ye konuşan Tuğluk'a göre, “Yeni dönem çok zor ve görev alanların çok büyük sorumlulukları var.”

“Ben Türkiye partisi olma iddiasını sürdüren, çok renkli bir MYK görüyorum. Hem daha heyecanlı, hem de daha coşkulu. Tabii çatışmaların olduğu, ölümlerin olduğu bir ortamda siyaset üretmek çok zordur. Bu HDP açısından daha zor. Kongreler bir değişimi ifade eder. O yüzden bazı arkadaşlarımızın görevi devretmesini normal karşılamak lâzım. Bizim asıl hedefimiz şu kısa sürede örgütlenmeye ağırlık vermek. Topluma dönük, yerele dönük etkin bir siyaset üretmek. Daha dinamik bir yapıyla bu işi yapmayı hedefliyoruz. O yüzden daha genç arkadaşlarımız tercih edildi diyebilirim. Türkiye partisi olması konusundaki o iddiayı büyütmemiz gerekiyor. Türkiye'nin yapısal sorunlarına çözüm arayışını büyütmemiz gerekiyor. Ortak muhalefeti güçlendirmek istiyoruz.”

Tuğluk'un dikkat çeken bir vurgusu da, Eş Başkan Selahattin Demirtaş'ın da sık sık dile getirdiği “Türkiye'nin batısı” ile iletişim kurabilme kaygısına ilişkin.

“Hem bölgedeki kitlenin taleplerini, isteklerini anlatmak ve üretmek hem de ülkenin batısındakilere bunu ifade etmek, demokratik muhalefeti örgütlemek çok kolay olmayacak bu ortamda. Başarı böylesi ortamlarda barışı, demokrasiyi üretmektir. Yaşanan çatışmalar ya da buna karşılıklı olarak ne dersek diyelim her iki taraf açısından da öfke ortaya çıkıyor. Birlikte yaşam umudunu zayıflatıyor. Toplumun önemli bir kısmı barış istiyor. Müzakerelere toplum destek verdi. Siyaset rolünü oynayabilse toplum gelişmelere daha açıktı. Yeniden acılar yaşanmamasını istiyordu herkes. Tabanda katı bir kürt düşmanlığı yoktur. Birlikte yaşam arzusu toplumda çok daha güçlüdür.”

Erdoğmuş: PKK'nin kararlarında HDP'nin ne kadar payı var?

MYK'nın yeni üyelerinden biri de Diyarbakır milletvekili Nimetullah Erdoğmuş. Al Jazeera'ye konuşan Erdoğmuş, yeni MYK'nın amacının tıkanan siyaseti aşmak olduğunu söyledi.

“Şu anda acil, yakıcı tüm Türkiye toplumlarının doğusuyla batısıyla uykusunu kaçıran problem neyse yeni MYK'nın sorumluluğu da budur. Bu ülkenin huzura, barışa ihtiyacı var. HDP yangına dönüşmüş çatışmalarla birlikte daha aktif bir şekilde çalışabilir. 7 Haziran ile 1 Kasım arasında Türkiye'de yeni bir dönem başladı. Siyasetin daraltıldığı, daha çok güvenlikçi, devletçi yapının bir darbe konusunda ortaya sürüldüğü kesif bir dönemden geçtik. Artık gelinen noktadan çıkmak istiyoruz."

Hükümetin soruna güvenlik konsepti ile yaklaşmasını eleştiren Erdoğmuş, Al Jazeera'nin “Yeni MYK devleti, hükümeti eleştirdiği gibi PKK'yı da eleştirebilecek mi?” sorusuna da yanıt verdi.

“Elbette ki her şey konuşulmalı. HDP'nin yaşı ile PKK'nın yaşını mukayese ediniz. PKK'nin kararlarında HDP'nin ne kadar payı var? Herkes bunu kendisine sorsun? Sorun çözücü olarak karşımızda devlet var. Sorduğunuz soru ile ilgili şunu söyleyebilirim; bunlar ancak silahların konuşmadığı dönemde konuşulur. Yoksa sizin sorularınız havada kalıyor. Biz çıkıp her şeyi konuşabiliriz, her şeyi anlatabiliriz. Ama şu anda çatışma sürüyor, önemli olan silahların susması.”

GÖREV DAĞILIMI DA VELLİ OLDU

Yeni MYK'nın Pazartesi günü yapılan ilk toplantısında görev dağılımı da yapıldı. MYK'ya yeni giren isimlerden Fatma Kurtulan, “Demokratik kitle örgütleri ve siyasi partilerle ilişkiden sorumlu” Eş Genel Başkan Yardımcılığına getirildi. Aysel Tuğluk'a “Hukuk ve insan haklarından sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcılığı” görevi verilirken Besime Konca, “Kadın Meclisi Sözcüsü” oldu. Ayhan Bilgen ise daha önce olduğu gibi parti sözcülüğüne, Sezai Temelli ise Ekonomiden sorumlu genel başkan yardımcılığına devam edecek.