Dolar

34,2574

Euro

37,4075

Altın

2.909,14

Bist

8.810,39

Hileli etlere dikkat: Eşek ve At eti nasıl anlaşılır?

Domuz, eşek ve at etini ayırt etmenin yollarını öğrenmek, sağlığınızı korumak için kritik öneme sahip. Hileli etler konusunda dikkatli olun ve güvenilir kaynaklardan alışveriş yapın.

3 Saat Önce Güncellendi

2024-10-15 12:34:16

Hileli etlere dikkat: Eşek ve At eti nasıl anlaşılır?

Son yıllarda, halk sağlığını tehlikeye atan hileli et ürünleri, kamuoyunun gündeminde önemli bir yer edinmiştir. Tarım ve Orman Bakanlığı, bu tür ürünlerin yaygınlaşmasını önlemek amacıyla firmaları tek tek ifşa etmekte ve kamuoyunu bilgilendirmektedir. Bu bağlamda, eşek, at ve domuz eti gibi sakıncalı etlerin nasıl ayırt edileceği üzerine bazı bilgiler paylaşılmıştır.

HİLELİ ETLERİN ZARARLARI

Halk sağlığı açısından büyük tehlike arz eden hileli etler, özellikle domuz ve at eti gibi ürünlerle karıştırıldığında ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Domuz eti, Müslümanların yemesi helal kılınmayan bir et türü olarak öne çıkar. Bunun yanı sıra, domuz etinin en zararlı yanı, parazit oluşumuna yol açabilmesidir; bu durum, birçok hastalığın riskini artırmaktadır. Yüksek yağ içeriği de, kardiyovasküler sorunlara zemin hazırlayabilir.

Eşek ve at eti ise; birçok toplumda daha sağlıklı alternatifler olarak değerlendirilmektedir. Ancak bu etlerin hijyenik olmayan koşullarda işlenmesi, sağlık sorunlarını beraberinde getirebilmektedir.

RENK FARKLARI

Domuz etinin rengi, genellikle pembe veya açık kırmızı olup, yağlı ve yumuşak bir dokuya sahiptir. Yağ damarları (marbling) belirgin şekilde görünür.

Eşek ve at eti ise daha koyu renkte ve lifli bir yapıdadır. Dikkatli bir gözle, doku farklılıkları net bir şekilde gözlemlenebilir. At etinin yağı ise oldukça sarı ve parlaktır; ancak, yağlı sığır ve dana etleri de sarı renk alabilir.

KOKU FARKLARI

Domuz eti, pişirilirken belirgin ve bazen rahatsız edici bir koku yayar. Bu koku, diğer et türlerinden oldukça farklıdır.

Eşek ve at etinin kokusu genellikle daha hafif olup, tatlımsı ve temiz bir kokuya sahiptir. Bu koku, etin tazeliğine bağlı olarak daha belirgin hale gelebilir.

TAT FARKLARI

Domuz etinin tadı, dana etine göre daha yağlıdır ve aşırı yumuşaklık gösterir. Ayrıca, kendinden tuzlu bir yapıya sahiptir. Pişirildiğinde karamelize olabilmesi, domuz etinin en ayırt edici özelliklerinden biridir.

At eti, lifli yapısı nedeniyle daha sert bir dokuya sahiptir ve pişirme süresi dana etine göre oldukça uzundur.

ALIŞVERİŞ YERİNİN ÖNEMİ

Her ne kadar küçük farklar kendini ele verse de, bazen bu etleri birbirinden ayırt etmek imkânsız olabilir. Et alışverişi sırasında, piyasa değerinin altında fiyatlar sunan iş yerlerine dikkat edilmelidir. Renk, koku ve tat bakımından dana ve tavuk etinden farklı gördüğünüz bir ürünü, Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı 'Alo 174 Gıda Hattı'na bildirebilirsiniz.

Haber Ara