Hitit keteni 3 bin 500 yıl sonra tekstil dünyasında!
Çorum'da bulunan 3 bin 500 yıllık Hitit keteni, tekstil endüstrisine kazandırılarak coğrafi işaret tescili ile markalaşmaya hazırlanıyor.

Oluşturma Tarihi: 2024-09-21 09:24:41

Güncelleme Tarihi: 2024-09-21 09:30:05

Çorum Şapinuva Antik Kenti'nde bulunan 3 bin 500 yıllık Hitit keteni, Çorum İş Kadınları Derneği (İŞKAD) tarafından geliştirilen proje kapsamında yeniden üretilerek tekstil endüstrisine kazandırılacak. Proje, Hitit keteninin coğrafi işaret tescili ile markalaşarak kadınlara iş imkanı sunmayı hedefliyor.

HİTİT KETENİ TEKRAR HAYAT BULUYOR

"Eski dünyanın yeni masalı" sloganıyla başlatılan projede, Hitit keteni yeniden üretilerek tekstil dünyasına tanıtılıyor. Çorum'daki Velipaşa Hanı'nda düzenlenen toplantıda, keten kumaştan tasarlanan kıyafetler sergilendi. İŞKAD Başkanı Semrin Kaleli, projeyi tanıtarak kumaşın marka tescil sürecini tamamladıklarını belirtti.

COĞRAFİ İŞARET TESCİLİ HAZIRLIKLARI SÜRÜYOR

Kaleli, "Hitit keteni" adı verilen kumaşın dokuma tekniğini Denizli'deki bir tasarım atölyesiyle belirlediklerini ifade etti. Kaleli, kumaşın coğrafi işaret tescili için çalışmaların sürdüğünü ve Çorum'da üretilecek keten ile kadınlara iş imkanı sağlayacaklarını dile getirdi.

28 YIL SONRA BULUNAN KUMAŞ İLHAM KAYNAĞI OLDU

Şapinuva kazı başkanı Prof. Dr. Aygül Süel, kumaşın 28 yıl sonra bir projeye ilham kaynağı olmasının mutluluğunu yaşadığını belirtti. Süel, kumaşın depo olarak kullanılan küpleri kapatmak için kullanıldığını ve özenle çıkarılıp bilimsel olarak incelendiğini aktardı.