AA'nın haberine göre, HSYK Başmüfettişi Yunus Nadi Kolukısa'nın 2008-2009 yıllarında yapılan dinlemelere ilişkin yürüttüğü soruşturma sırasında Paralel Devlet Yapılanması'nın iş dünyasını ve gazetecileri dinlediği ortaya çıkmıştı.
"Terör örgütü üyeliği, organize suç örgütü üyeliği" gibi suçlamalarla ve uydurma isimlerle dinlenen ünlüler arasında iş dünyasının önde gelen isimleri yer aldı. Ayrıca ünlü gazeteciler ve bürokratların da uydurma suçlamalarla defalarca mahkeme kararı aldırılarak dinlendiği tespit edildi.
Üçer aylık periyotlarla tekrarlanan ve 2 yıl süren "telekulak skandalının", 2008 yılı başından 2009 yılı sonuna kadar devam ettiği, bazı ünlüler için 6 kez mahkeme kararı çıkartılarak yasa dışı dinlemelerin sürdürüldüğü belirtildi.
Ceza davası da açılabilecek
Dinleme taleplerini kabul eden 100'e yakın hakim hakkında inceleme başlatıldı. Bu hakimler hakkında meslekten ihraç dahil disiplin cezalarına ilişkin talepler HSYK 2. Dairesince görüşülerek karara bağlanacak. Ayrıca haklarında ceza davası da açılabilecek.
Ceza Muhakemesi Kanunu'na (CMK) göre dinleme, "Göçmen Kaçakçılığı ve İnsan Ticareti", "Kasten Öldürme", "Cinsel Saldırı", "Uyuşturucu veya Uyarıcı Madde İmal ve Ticareti", "İhaleye Fesat Karıştırma", "Rüşvet", "Devlet Sırlarına Karşı Suçlar ve Casusluk" gibi suçlar kapsamında yapılabiliyor.
O dönemdeki düzenlemeye göre, iletişimin dinlenmesi kararını hakim alabiliyorken, CMK'da yapılan değişiklikle ağır ceza mahkemesi tarafından oy birliğiyle dinleme kararı alınabileceği hüküm altına alındı.