İngiltere'de halen liselerde okutulan tarih kitaplarını inceleyen Işıklar Askeri Hava Lisesi Komutanlığı öğrencilerinden Ali Han Yeğen ve Halil İbrahim Bal, Birinci Dünya Savaşı ele alınırken kullanılan metodoloji ve içerik hakkında araştırma yaptı. Tarihi öğrenirken ‘ötekinin tarihi'nin de her zaman tartışılan bir konu olduğunu ifade eden Yeğen ve Bal, “Projedeki asıl gaye Birinci Dünya Savaşı'nda Osmanlı Devleti'ne karşı savaşmış İngiltere'nin tarih dersi müfredatında ve tarih ders kitaplarında yer alan Birinci Dünya Savaşı bölümünde Osmanlı ve Türkler hakkında nasıl bir bakış açısı olduğunu göstermek ve yapılan değerlendirmeleri ele almaktı” dedi.
'İNGİLİZ DERS KİTAPLARINA GÖRE OSMANLI SAVAŞA GİRMEDİ'
Birinci Dünya Savaşı konusunu diğer ülkelerin nasıl ele aldığını merak ettikleri için böyle bir araştırma yaptıklarını belirten öğrenciler, “İngiltere'de halen okutulmakta olan tarih ders kitaplarını Türk diline çevirerek Osmanlı ve Türk imajının nasıl değerlendirildiğini tespit etmeye çalıştık. Çizilen karikatürler ve kullanılan resimlerde I. Dünya Savaşı'nın bir nevi Avrupa savaşı olarak gösterildiğini gördük. Osmanlı Devleti'nin bu savaşa katılmadığını ve arkası dönük fesli bir Afrikalı'ya benzetildiğini ortaya çıkardık” diye konuştu.
Osmanlı Devleti'nin I. Dünya Savaşı'nın başından beri savaşta bulunmasına rağmen İngiltere'deki tarih kitaplarında savaşa katılmadığının gösterilmesinin şaşkınlık verici olduğunu belirten öğrenciler, “TÜBİTAK Ortaöğretim Okulları Proje yarışmasında finale kalan projemizi fiziki, içerik ve Osmanlı ile Türk imajı açısından üç aşamada ele aldık. Öğrencilerin dikkatini çekmek için kitapların renkli ve kuşe kağıda basılı olduğunu gördük. İçerik analizine bakıldığında ise bir konuyu 8 aşamada ele alarak öğrencinin derse çekilmesini sağladıklarını ortaya çıkardık. Bizler tarih kitaplarına ilgiyi daha da arttırmak için kendi tarih ders kitaplarımızdaki müfredat güncellemelerine de katkı sağlayarak yeni projeler oluşturmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
Işıklar Askeri Hava Lisesi Komutanlığı öğrencileri, yaptıkları bu araştırma ile TÜBİTAK bölge üçüncülüğünü elde etti.