İran 'S-300' davasını geri çekti
Rusya Başbakan Yardımcısı Rogozin, İran'ın Rusya'ya karşı açtığı davayı geri çektiğini belirtti.

Oluşturma Tarihi: 2016-01-11 16:52:49

Güncelleme Tarihi: 2016-01-11 16:52:49

AA'nın haberine göre: Rusya Başbakan Yardımcısı Dmitriy Rogozin, İran'ın S-300 Hava Savunma Sistemi'nin teslim edilmemesi nedeniyle Rusya'ya karşı açtığı davayı geri çektiğini söyledi.

Rus resmi haber ajansı Ria'da yer alan habere göre, Rogozin, resmi temaslar için bulunduğu Belgrad'da yaptığı açıklamada, İran'dan S-300'ler için avans aldıklarını belirterek, teslimat anlaşmasının gerçekleşme aşamasında olduğunu ifade etti.

Rogozin, İran'ın, S-300 Hava Savunma Sistemi'nin teslim edilmemesi nedeniyle Rusya'ya karşı açtığı davayı geri çektiğini ifade ederek, "Bu konuda Tahran'dan garanti aldık" dedi.

İran'ın Moskova Büyükelçisi Mehdi Senai, 23 Kasım'da, S-300 füze sistemlerinin teslim edilme sürecinin başladığını açıklamıştı.

Rusya ve İran, 2007 yılında S-300 hava savunma sistemi satışı konusunda anlaşmış, ABD ve İsrail imzalanan anlaşmaya sert tepki göstermişti. Rusya, 2010'da Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) İran'a yönelik silah ambargosu kararı almasının ardından S-300 anlaşmasını tek taraflı askıya aldığını açıklamıştı. İran, Rusya'nın kararını uluslararası tahkim mahkemesine taşıyarak 4 milyar dolarlık dava açmıştı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Nisan 2015'te imzaladığı kararnameyle S-300 uzun menzilli hava savunma sistemlerinin İran'a teslimatına yönelik yasağın kaldırıldığı bildirilmişti. Tahran yönetimi de S-300'lerin teslim edilmesi halinde tahkimdeki davayı geri çekeceğini belirtmişti.

Rus devlet teknoloji şirketi RosTec Genel Müdürü Sergey Çemezov da iki hafta önce Dubai'de düzenlenen "Dubai Airshow-2015" fuarında, İran ve Rusya arasında S-300'lerin Tahran'a teslim edilmesi için yeni bir anlaşma imzalandığını ve anlaşmanın yürürlüğe girdiğini duyurmuştu.

Uçaklara ve balistik füzelere karşı etkili olan uzun menzilli S-300 hava savunma füzeleri, eski Rus teknolojisi ile üretilmesine rağmen halen dünyanın etkili hava savunma sistemlerinden biri olarak nitelendiriliyor.