Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "paralel yapı" ile mücadeleye iş dünyasının da destek vermesi gerektiğini belirterek, "Yargı içinde bir paralel yapı varsa ve bu paralel yapılanma iş dünyasını da tehdit ediyorsa, siyaseti de tehdit ediyorsa, bununla mücadele etmek de bir hukuk devletinin gereğidir" dedi.
Yılmaz, NTV'de katıldığı programda gündeme ilişkin soruları yanıtladı.
TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Cansen Başaran-Symes'in "demokratikleşme çabalarına ara vermeden devam edilmesi, ayrıştırıcı söylemden uzak durulması, iş dünyasının son dönemde tedirgin olduğuna" yönelik mesajlarını nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine Yılmaz, demokratikleşmesi konusunun altını hep çizdiklerini söyledi.
Son 13 yılda Türkiye'nin ekonomisini büyütürken, demokrasisini geliştirdiğini ve sosyal politikalarını güçlendirdiğini anlatan Yılmaz, bunun üçünü aynı anda gerçekleştirdiğini ve Türkiye'nin de başarısının da burada olduğunu kaydetti. Yılmaz, bu demokratikleşme sürecinin aynı şekilde devam edeceğini belirterek, şöyle devam etti:
"Diğer taraftan bir mücadeleleri de yapmak durumundayız, onu da iş dünyasının görmesi gerekiyor. Yargı içinde bir paralel yapı varsa ve bu paralel yapılanma iş dünyasını da tehdit ediyorsa, siyaseti de tehdit ediyorsa, bununla mücadele etmek de bir hukuk devletinin gereğidir. 'Böyle bir yapı devam etsin, gitsin' diye hiç kimse bakamaz. Bunun doğurduğu birtakım sıkıntılar, sorunlar olabilir ama bunu aşan bir Türkiye'nin çok daha güçlü bir hukuk devleti olarak yoluna devam edeceğine inanıyorum. Bu bir topyekün mücadele, burada iş dünyasının da buna destek vermesi lazım."
Türkiye'nin geçmişte yargının siyasi veya ekonomik amaçlarla kullanılmasına şahitlik ettiğini hatırlatan Yılmaz, bunları aşmak durumunda olduklarını söyledi. Yılmaz, "Tek tek bireysel meseleler ayrı, o yargının konusu, yargının kararları, süreçleri. Bir yerde bir hata, eksik varsa üst mahkemeler var vesaire ama biz geçmişte şunu gördük, gözlerimizi kapatmayalım, belli bir grup yargı mensubu, yargı hiyerarşisi dışında yapılar kanalıyla kararlar aldılar ve çok siyasal bir hamle içine girdiler" dedi.
Bunu görmeden, düzeltmeden, Türkiye'nin demokratik hukuk devleti olamayacağını ifade eden Yılmaz, Türkiye'nin objektif bir yargıya, hiçbir siyasi görüşe alet olmayan, tamamen hukuk mantığı içinde işleyen bir adalet sistemine ihtiyacı olduğunu belirtti.
Başbakan Yardımcısı Yılmaz, "Geçmişte bazı rejim kaygılarıyla adalet düzenimiz maalesef arzu ettiğimiz şekilde işlemiyordu, son yıllarda paralel yapı tartışmalarıyla bunu yaşadık. Şimdi biz gerçek anlamda hukuk ve adalet düzeni talep ediyoruz. Bu yönde de bir stratejimiz, eylem planımız var, Adalet Bakanımız, Başbakanımız ilan etti. Gelin hep birlikte bu adalet reformuna destek olalım. Çok daha güçlü bir adalet sistemini hep birlikte objektif, tarafsız, bağımsız bir sistemi inşa edelim" şeklinde konuştu.