7 Haziran genel seçim sonuçlarına ilişkin iş dünyasından da ilk tepkiler gelmeye başladı. İTO Başkanı İbrahim Çağlar, yaptığı yazılı açıklamada, milletvekili genel seçimi sonuçları için,"Elde edilen kazanımlar kaybedilmemeli, istikrar sürmeli" dedi.
Sonuçların, Türkiye'ye hayırlı olması temennisinde bulunan Çağlar, "İş dünyası olarak ülkemizin elde ettiği kazanımların ve ekonomik istikrarın sürdürülmesi en büyük beklentimizdir" ifadesini kullandı.
ASKON: SEÇMEN UYARI VERMİŞTİR
Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Mustafa Koca, 2015 Yılı milletvekili genel seçimlerinin olaysız ve sükûnet içerisinde geçmesinin demokrasimizi açısından memnuniyet verici olduğunu belirterek şunları söyledi: Seçmenin iktidar partisine uyarı vermek istemiş olabileceğini anlamak zor olmasa gerektir. Bir çok Açıdan 13 yıllık bir iktidar Dönemi'nin yığınla birikintileri olduğu aşikârdır. Ancak, sınır biraz aşmış ve tek başına iktidar imkânını iktidarın elinden almış olması ülke açısından macera anlamına gelebilecek bir dönemin başlangıcı olarak karşılanmalıdır.
Seçmenin Güney Doğuda kimlik meselesi dışında hiç bir değere iltifat etmemiş olmasını ideolojik temelli bir örgüt yapısıyla anlamak mümkün olabilir. Yani bölge seçmeni ne ekonomiyi hesaplamış, ne diğer dengeleri düşünmüştür. Sadece kimlik meselesini önemsemiş ve kendine sunulan etnik söylemi kabullenmiştir.
Solu temsil eden partinin varlık getirememiş olması oraya dönük beklentilerin bittiğini göstermektedir. Iktidar partisinin halen iktidar için hemen sınırın Altın'da kalmış olması, ümitlerin onda olduğunu göstermektedir. Ama çözüm için sıkıntılı bir tablonun olması milletimiz için belirsiz satılabilen bir dönemin başladığı anlamına gelmektedir.
Hangi hesaplar yapılmış olursa olsun. Sonuç itibariyle istikrarı zedeleyecek bir sonuç bizim için fevkalade düşündürücüdür. Başlayan büyük projelerin aksaması ülkemize ciddi zarar verir. Makro tabloların ahenginin bozulması toparlanması çok zor bir tahribat oluşturur.
Dileğimiz odur ki, ilgililer duyarlı ve dikkatli bir hassasiyetle ortak noktalar bulunur ve onun üzerinde bir Kısım ittifaklar oluşturularak sağlıklı bir hükümet kurulur. Böylece büyük bir maliyet millete ulaşmadan önlenir.
SABANCI: UZLAŞMA ADIMI
Güler Sabancı, "Türkiye seçmeni, 4 partili bir Meclis oluşturma yönünde irade ortaya koymuştur. Bu Türkiye demokrasisi açısından barış ve uzlaşma yolunda atılmış önemli bir adımdır. Ülkemize hayırlı olmasını diliyorum" değerlendirmesini yaptı.
TÜSİAD,ÜLKENİN MENFAATİ
"Seçim sonuçları itibariyle seçmen iradesi, siyasi partilere tek başına hükümet kuracak çoğunluğu vermemiştir. Bu bağlamda partilerimizin, demokrasinin gereği olan uzlaşma kültürü ile hareket ederek, ülkenin menfaatleri etrafında kenetlenmelerini diliyoruz. Yeni parlamentonun ve kurulacak hükümetin, tüm paydaşların katkısı ve desteği ile demokratik standartları ve hukuk devleti olgusunu güçlendirmesini diliyoruz" denildi