Dolar

34,5424

Euro

36,0063

Altın

3.006,41

Bist

9.549,89

İşitme engelliler için 112 hizmeti

112 Acil Çağrı Merkezi ile iletişim kuramayan işitme engelliler için Sağlık Bakanlığı görüntülü konuşma hizmetini başlattı.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-05-15 14:51:54

İşitme engelliler için 112 hizmeti

Sağlık Bakanlığı, 112 Acil Çağrı Merkezi'nde telefonda derdini anlatamayan işitme engelli vatandaşlar için işaret diliyle hizmet verecek. Konuyla ilgili bilgi veren Sağlık Bakanlığı Sağlığın Geliştirilmesi İletişim Daire Başkanı Cihan Nişancı, Türkiye'de 3 milyondan fazla işitme engelli olduğunu belirterek, “İşitme engellinin en büyük problemi ise maalesef işitme problemi. Sağlık Bakanlığı olarak sağlıkta engelleri kaldırma adına bir basamak daha atladık. İşitme engelli bireylerimizin sağlık hizmetlerine ulaşmasını kolaylaştırdık. Mobil bir uygulama geliştirdik. Bu uygulama özelliği itibariye Türkiye'de ve dünyada ilk uygulama olacak. Uygulamamızda 7/24 görüntülü destek merkezimiz de olacak ve işaret dili tercümanlarımız işitme engelli vatandaşlarımıza destek olacak” diye konuştu.

“MOBİL UYGULAMAMIZDA ZATEN ENGELLİNİN TÜRÜ BELLİ OLACAK”

Nişancı, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“81 ildeki işitme engelli vatandaşımız herhangi bir sorunla karşılaştığı zaman Ankara'daki Engelsiz Sağlık İletişim Merkezimize ulaşacak ve her türlü sağlık sorununu bu merkez kanalıyla gidermiş olacak. İşitme engelli vatandaşımız mobil uygulamamız aracılığıyla merkezimize ulaşacak. Mobil uygulamamızda zaten engellinin türü belli olacak. Komuta ekranımıza ihbar düştüğü anda ihbarı yapanın adı soyadı, engel durumu, nerden ihbarı yaptığı gibi konular otomatik olarak komuta ekranımıza düşmüş olacak. Bu şekilde engelli vatandaşımıza ivedi bir şekilde sağlık ekibimiz, ambulansımız hızlı bir şekilde ulaşmış olacak.”

MERKEZDE İŞARET DİLİ BİLEN 7 PERSONEL HİZMET VERİYOR

Görüntülü destek merkezinde 7 işaret dili tercümanıyla hizmet verildiğini ifade eden Cihan Nişancı, “Sağlık Bakanlığı ile ilgili her konuda iletişim merkezimiz kanalıyla işitme engellilere destek veriyoruz. Hastanede karşılaştığı bir sorundan acil ambulans talebine kadar, hatta sigarayı bırakmaya kadar her türlü sağlık problemini bu merkezimiz aracılığıyla işitme engellilere veriyoruz. Mobil uygulamalarımızı cep telefonlarına ücretsiz bir şekilde indirecekler ve ücretsiz bir şekilde bu hizmetten faydalanacaklar” şeklinde konuştu.

PROJENİN DİĞER AYAĞI İSE İŞARET DİLİ KONUŞMA KARTLARI

Projenin bir diğer ayağının ise işaret dilinde konuşma kartları olduğunu söyleyen Nişancı, “Bu kartlarımız ambulanslarda, Türkiye'deki tüm kamu ve özel hastanelerin acil servislerinde bulundurulacak. İşaret dilinde konuşma kartlarımızda temel sağlık soruları var. Bir işitme engelli hastaneye geldiğinde ne sorulacaksa o sorular işaret dilinde bu kartlarımızda var. Hoş geldiniz ile başlıyor. Geçmiş olsuna kadar. İşitme engelli vakası gelmişse bir hastaneye hastanede çalışan acil görevlilerimizin elinde olacak veya bir vakaya gittiğinde işitme engelliyse ambulanstaki görevlilerimizde olacak bu kart. Böylelikle işitme engelliyle temel iletişim sorununu halletmiş olcağız” ifadelerini kullandı.

SON VİDEO HABER

Liseli, kalbinden bıçaklanarak öldürüldü

Haber Ara