Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2014 yılı ‘Doğum Yeri İstatistikleri'ni açıkladı. Türkiye'de yaşayan Türkiye Cumhuriyeti (T.C.) vatandaşlarının yüzde 96,8'i Türkiye doğumlu, yüzde 1,3'ü ise yurt dışı doğumludur. ADNKS 2014 yılı sonuçlarına göre Türkiye'de ikamet eden T.C. vatandaşlarının, yüzde 65,5'i doğduğu ilde, yüzde 31,3'ü ise başka bir ilde ikamet etmektedir.
Doğduğu ilde ikamet eden nüfus oranı en yüksek olan ilimiz yüzde 90,4 ile Kahramanmaraş oldu. Bunu yüzde 89,7 ile Şanlıurfa ve yüzde 89,6 ile Adıyaman izledi. İkamet ettikleri ilde doğan kişilerin oranının en düşük olduğu il yüzde 30,4 ile Yalova oldu. Bu ilimizi sırasıyla Kocaeli (yüzde 42,9) ve Tekirdağ (yüzde 43,7) takip etti.
En yüksek nüfusa sahip il olan İstanbul'da yaşayan ancak doğum yeri farklı bir il olanlar arasında Sivas doğumlular birinci sırada yer alırken, Ordu ikinci ve Tokat doğumlular da üçüncü sırada yer aldı. İkinci büyük nüfusa sahip il Ankara'da ise, farklı bir ilde doğup Ankara'da yaşayanlar arasında ilk sırada doğum yeri Çorum olanlar gelirken, ikinci sırada Yozgat ve üçüncü sırada Çankırı doğumlular yer aldı.
En yüksek nüfusa sahip üçüncü il İzmir'de ise en çok Manisa doğumlular ikamet ederken, Manisa'yı sırasıyla yurt dışı ve Erzurum doğumlular takip etti. Doğum yeri yurt dışı olup İzmir'de yaşayanlar arasında Bulgaristan doğumlular (yüzde 48,7) ilk sırada yer aldı.
Türkiye'de ikamet eden T.C. vatandaşlarının doğum yerleri incelendiğinde yüzde 9,5'inin doğum yerinin İstanbul olduğu görülmektedir. Ankara yüzde 4,3 ile ikinci sırada yer alırken, onu sırasıyla yüzde 3,3 ile İzmir, yüzde 2,8 ile Konya ve Şanlıurfa illeri izledi.
Türkiye'de ikamet eden ancak yurt dışında doğan T.C. vatandaşlarının, doğdukları ülkelere göre dağılımı incelendiğinde, ilk sırada yüzde 37,6 ile Bulgaristan doğumluların yer aldığı görülmektedir. Bulgaristan doğumluları sırasıyla, Almanya (yüzde 22,2), Makedonya (yüzde 4,3), Hollanda (yüzde 2,9) ve Belçika (yüzde 2,6) doğumlular takip etti.