Avrupa Yakasında; Terkos,Büyükçekmece,Küçükçekmece,Sazlıdere ve Alibeyköy
Anadolu Yakasında; Elmalı,Ömerli ve Darlık barajları olmak üzere İstanbul'da toplam 8 baraj bulunuyor.
İstanbul'da su skıntısının yaşanmaması için bu barajların doluluk oranının takibi de önem arz ediyor.
Barajlar kadar deniz suyunu da değerlendirmek adına somut adımlar atılırken en hesaplı ve ucuz suya erişim hususunda da gayretler yok değil.
Peki evimizdeki musluğa kadar ulaşan suyun hangi aşamalardan ve nasıl bir süreçten geçtiğini biliyor musunuz?
Temiz suyun yolculuğu
14 milyonu aşan nüfusu ile günlük ortalama 2 milyon 560 bin metreküp su tüketiminin gerçekleştiği İstanbul'da musluklardan akan suyun daima kaliteli, temiz, içilebilir ve sağlıklı olması gerekmektedir.
Kimya ve bakteriyoloji laboratuvarı
İçme Suyu arıtma tesislerinde içilebilir özelliğine kavuşan suyun musluklardan aynı kalitede akmasını temin için gerekli altyapı çalışmalarının yanısıra suyun kalitesini izlemek üzere uluslararası akreditasyona sahip laboratuvarlarda, standartlara uygun analizler yapılarak sürekli denetlenmesi şart. Kimya ve bakteriyoloji laboratuvarında ise anyon ve katyon analizleri dahil olmak üzere her türlü mikrobiyolojik analizler ile sulardaki koku ve tat testleri yapılabilmektedir.
250 farklı noktada numune alınıyor
Türkiye'nin en iyi laboratuvarlarından biri olan İSKİ'nin yeni laboratuvar ünitesinde; şehre verilen içme suyu her gün 200-250 farklı noktadan numuneler alınmak suretiyle analiz edilmektedir.
Yılda 75 bin numune
Yılda yaklaşık 75 bin numunede 160 farklı parametrede 553 bin analizin yapıldığı İSKİ'nin laboratuvar ünitesi kalitesiyle uluslararası alanda akredite olmuş bir laboratuvar olma özelliği taşıyor. Sahip olduğu tam otomasyon sistemi ile 7 gün 24 saat analiz yapabilen İSKİ'nin laboratuvar ünitesi Avrupa Akreditasyon Birliği'ne (EA) üye olan Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından akredite edildi.
12 mühendis, 20 kimyager hizmette
3 katta toplam 3400 metrekare kapalı alanda 12'si mühendis, 20'ü kimyager ve biyolog olmak üzere 109 personeliyle faaliyetlerini sürdüren yeni laboratuvar ünitesi “17025 Deney ve Kalibrasyon Laboratuvarları Yeterliliği İçin Genel Şartlar” standardını sağlayan bir kalite sistemi ile yönetiliyor.
Temiz suya erişim
Temiz Su Laboratuvarı'nda su numunelerinden, abonelerin musluklarından, içme suyu arıtma tesislerinden, köy içme sularından, vakıf sularından, sanayi sularından, İSKİ depolarından, okul ve hastanelerden, kritik noktalardan ve deniz suyundan numune alınmakta ve suyun kalitesi incelenmektedir. Şehir şebeke suyuna ait “Su Kalite Raporları” her ay düzenli olarak yayınlanmaktadır.
Atık su kısmı
Atık Su Laboratuvarı'nda ise evsel ve endüstriyel atık sular, atık su arıtma tesislerinin giriş ve çıkış sular ile dere ve göl numuneleri analiz edilmekte, numuneler Çevre ve Orman Bakanlığı'nın yayımladığı "Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği" ve "İSKİ Atık Su Kanala Deşarj Yönetmeliği" çerçevesinde değerlendirmektedir. Yapılan analizlerde gerekli şartları sağlamadığı tespit edilen tesis yada tesislerle ilgili yetkili birimlerce uyarı, para cezası, kapatma ve faaliyetten men gibi uygulamalar yaptırılarak çevreye olan zararlı etkiler önlenmektedir.