Türkiye'nin en büyük kenti İstanbul, sahip olduğu ormanlık alanlar, koruma alanları, tabiat parkları ve mesire yerleriyle zengin bir ağaç, flora ve canlı topluluğuna ev sahipliği yapıyor.
İstanbul Valiliğinden yapılan açıklamaya göre, mega kentin 531 bin 300 hektarlık yüzölçümünün 240 bin 353 hektarı, yani yüz ölçümünün yüzde 45,25'i ormanlık alan.
İstanbul'da, 126 mesire yeri (A tipi 3, B tipi 14, C tipi 99, D tipi 10), 26 tabiat parkı, bir tabiatı koruma alanı, 4 sulak alan, 2 yaban hayatı koruma/geliştirme sahası, 3 yaban hayvanı üretme istasyonu, bir darlık kanatlı örnek avlağı bulunuyor.
İstanbul ormanları, yerleşim alanlarının çevresine ve dışına yayılan ağaçlık alanlardan oluşuyor. Kent, coğrafi konumu, topografik yapısı, yükseltili arazisi, toprak ve iklim özelliklerinin etkisiyle doğal orman oluşumuna elverişli bir konumda yer alıyor.
İklim ve toprak koşulları arasında büyük farklılıklar gözlemlenmediği için ormanların doğal yetişme alanı, ilin hemen her yanına dağılsa da yağışın daha bol görüldüğü Karadeniz kıyılarında, güney kıyıları ve iç bölgelere oranla daha yoğun ormanları barındırıyor.
En bilinen yeşil alanlar
İstanbul'da Avrupa yakasının kuzey bölgelerini kapsayan Belgrad Ormanları, kentin en bilinen yeşil alanlarının başında geliyor.
Belgrad ormanları, kuzeyde Karadeniz'e 4,2 kilometre kadar yakınlaşıyor. Doğusunda Sarıyer ilçesinin, batısında ise Kemerburgaz'ın yerleşim alanlarıyla, bozulmaya ve tahribata uğruyor. İçinden geçen su kaynakları, İstanbul'un içme suyu ihtiyacının büyük bölümünü karşılıyor. Bu akarsular üzerinde çok sayıda tarihi bent bulunuyor.
Anadolu yakasında bulunan İstanbul Kent Ormanı, Beykoz'un Yenimahalle ve Ümraniye'nin Hekimbaşı semtleri arasında yer alıyor, Elmalı Barajı kıyılarına kadar yayılıyor. Tam ortasından Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'ne bağlanan O-2 Otoyolu geçiyor.
Kayışdağı Ormanı, Anadolu yakasında, Ataşehir ve Maltepe ilçeleri arasında, Kayışdağı-Başıbüyük-Aydos orman hattının en batısında yer alıyor.