Dolar

34,0004

Euro

37,8596

Altın

2.820,88

Bist

9.613,34

Kahramanmaraş'ta Fıstık Hasadı Başladı: Kolesterolü Düşürüyor, Damarları Genişletiyor!

Kahramanmaraş'ta fıstık hasadı başladı! Elle tek tek toplanan bu lezzetli ürün, kolesterolü düşürüyor, damarları genişletiyor ve kalp sağlığını destekliyor. Hem taze hem kuru olarak tüketilebilen fıstığın kilosu 180 TL’den alıcı buluyor.

1 Hafta Önce Güncellendi

2024-09-07 07:36:03

Kahramanmaraş'ta Fıstık Hasadı Başladı: Kolesterolü Düşürüyor, Damarları Genişletiyor!

Eylül ayının gelmesiyle birlikte Kahramanmaraş'ta fıstık hasadı başladı. 25 bin dekarlık alanda üretimi yapılan fıstık, bu yıl 30 bin ton rekolte ile sofralara taşınacak. Fıstık, hem çiftçinin yüzünü güldürdü hem de sağlık açısından büyük ilgi gördü. "Kolesterolü yere çakıyor, damarları genişletiyor" gibi sağlık faydalarıyla da dikkat çekiyor.

ELLE TEK TEK TOPLANIYOR


Kahramanmaraş'ta yetiştirilen fıstıklar, işçiler tarafından ağaçların altlarına serilen brandalar yardımıyla elle tek tek toplanıyor. Toplanan fıstıklar, çuvallara konularak traktörlerle ayrıştırılmak üzere tesislere gönderiliyor. Fıstığın bir kısmı "firik" olarak pazarlanırken, diğer kısmı kurutularak baklava üreticilerine satılıyor.

KİLOSU 180 TL'DEN SATILIYOR


Kahramanmaraş'ta hem taze hem de kuru olarak tüketilen fıstık, bu yıl tezgahlarda kilosu 180 TL'den alıcı buluyor. Geçen yılki fiyatlara oranla bir miktar artış yaşanırken, rekolte miktarının da artması bekleniyor.

ANTEPLİ FISTIKLARIN SAĞLIK FAYDALARI


"Kolesterolü düşüren" ve "damarları genişleten" Antep fıstığı, sağlıklı yağlar ve omega-3 asitleri açısından zengindir. Kalp sağlığını destekleyen bu yağlar, kötü kolesterolü (LDL) düşürerek kalp hastalıkları riskini azaltır. Ayrıca, antioksidanlar sayesinde serbest radikallerle savaşarak hücre hasarını önlemeye yardımcı olur.

SİNDİRİM SİSTEMİNİ DESTEKLER


Fıstık yüksek lif içeriğiyle sindirim sistemini düzenler ve kabızlığı önler. Lifli gıdalar, uzun süre tok kalmanıza yardımcı olur, bu da kilo kontrolünü destekler. Düzenli tüketim, sindirim sağlığınızı iyileştirebilir.

İLTİHAPLANMAYA KARŞI KORUMA SAĞLAR


Anti-inflamatuar özellikleriyle Antep fıstığı, kronik iltihaplanma riskini azaltır. Bu da kalp hastalıkları, diyabet ve bazı kanser türleri gibi rahatsızlıklara karşı koruma sağlar. Fıstıkta bulunan polifenoller ve fitosteroller, inflamasyonu hafifletebilir.

BEYİN SAĞLIĞINI DESTEKLER


Antep fıstığı, içeriğindeki E vitamini ve antioksidanlar sayesinde beyin sağlığını da korur. Düzenli tüketim, yaşa bağlı beyin fonksiyonlarını destekler ve bilişsel fonksiyonlar üzerinde olumlu etkiler yaratabilir

Haber Ara