Dolar

33,8935

Euro

37,6010

Altın

2.814,30

Bist

9.685,49

Kalabalık Alanlarda Görünmeyen Tehlike

'Kalabalık alanlarda gizli tehlike! Gündelik hayatta alışveriş merkezleri, toplu taşıma araçları, ofisler ve havaalanları gibi yerlerde bulaşıcı hastalıkların yayılma riski artıyor. Ellerimizi doğru yıkayarak bu tehlikeden korunabiliriz.'

2 Hafta Önce Güncellendi

2024-09-03 07:31:58

Kalabalık Alanlarda Görünmeyen Tehlike

GÜNDELİK HAYATIMIZDA GİZLİ TEHLHer gün etrafımızdaki patojenlerle (hastalık yapıcı mikroorganizmalar) kirlenmiş birçok cisme dokunarak, bu patojenlerin önce vücudumuza geçmesine, ardından da başka cisimlere veya fertlere transfer olmasına neden oluyoruz. Günlük hayatımızda riskin farkında olmadığımız bu cisimlerin başında bulaşık süngerleri, tuvaletler, bilgisayarlar, cep telefonları, araba direksiyonları, asansör düğmeleri ve kapı kolları gibi noktalar gelmektedir.

UÇAKLARDAKİ RİSKİN BOYUTU NEDİR?

Yapılan araştırmalara göre, oldukça yoğun kullanılan toplu taşıma araçlarından biri olan uçaklarda en kirli noktaların koltukların ön tarafındaki yemek masaları olduğu tespit edilmiştir. Bu kirliliğin nedeni ise havayolu temizlik görevlilerinin, uçuşlar arasındaki kısa süre nedeniyle masaları tam olarak temizleyememesinden kaynaklanmaktadır. Araştırmalara göre, uçaklar ve havaalanlarındaki en kirli yerler ve üzerlerinde bulunabilecek mikroorganizma miktarları şu şekildedir:

DOKUNMADAN ÖNCE BİR KEZ DAHA DÜŞÜNÜN!

Hastalığa neden olan pek çok virüs ve bakteri, insanları ağız ya da burun yolu ile bulaştığında etkilemektedir. Patojenleri taşıyan fertler, ellerini doğru yıkamadıklarında, dokundukları cisim ya da gıdalar yolu ile diğer sağlıklı fertlere bu mikroorganizmaları bulaştırabilmektedir.

TEHLİKENİN ÖNÜNE NASIL GEÇERİZ?

Bulaşıcı hastalıklardan korunmanın en temel yolu, ellerin doğru bir şekilde ve düzenli olarak yıkanmasıdır. Eller her kirlendiğinde sıvı sabun ile doğru yöntemle yıkanmalıdır. Bununla birlikte, ellerin 15 saniye yerine 30 saniye süre ile yıkanması, hastalık oluşumu riskini 10 kata kadar azaltmaktadır. Özellikle gıda üretim tesisleri ya da hastane gibi kritik noktalarda, ellerin dezenfektanlı sıvı sabun ile yıkanmasının ardından kurulama işleminin tek kullanımlık kağıt havlu ile yapılması ve akabinde alkol bazlı el dezenfektanları ile ellerin dezenfekte edilmesi gerekmektedir

Haber Ara