Kargalar dünyayı nasıl ele geçirdi!?
Son araştırmalara göre kargaların dünyaya geniş dağılımları ve herhangi bir ortama uyum sağlamaları üç nedenden kaynaklandığı, bunlardan en önemlisinin ise büyük beyinlere sahip olmaları gösterildi.

Oluşturma Tarihi: 2023-02-02 13:48:37

Güncelleme Tarihi: 2023-02-02 13:48:37

Antik çağlardan beri kuzgunların mitlerde, halk inanışlarında ve ayrıca edebiyatta özel bir yeri olmuştur.

Son araştırmalar, kargaların insanların hayal gücünde hak ettikleri yeri aldığını gösteriyor: Bilim insanları, bu kuşların onları diğer kuşlardan önemli ölçüde ayıran ve kargaların dünyaya yayılmasını sağlayan bazı özelliklere sahip olduğunu keşfettiler.

Farklı ortamlara seyahat etme yetenekleri, her habitata adapte olmuş yeni türlerin ortaya çıkmasına neden oldu. "Nature Communications" bilimsel dergisinde yayınlanan bu sonuçlar, türlerin evrimine katkıda bulunan mekanizmaların önemli bir yönüne ışık tutuyor ve biyolejik çeşitliliğin zenginliğini açıklıyor.

Tür ilişkilerini tasvir etmek

Kargalar, ekinleri koruyan kutsal bir hayvandan kötü alametlerin elçisine kadar pek çok kültür için özel bir sembol haline geldi. İnsanlar bu kuşa özel bir anlam yükledi. Belki tesadüf değil, kargalar özellikle zeki kuşlardır. Avlarını tuzağa düşürmek, insan özelliklerini tanımak ve hatta araştırmacılar tarafından tasarlanan basit bulmacaları çözmek için çeşitli akıllı teknikler kullanırlar. Corvidae familyasına ait kargalarla ilgili çözülmemiş gizemlerden biri de, çok çeşitli habitatlarda bulunmalarına rağmen büyük çeşitlilik göstermeleridir.

Bilim insanlarından oluşan uluslararası bir ekip, son çalışmalarında kargaların bu keşfedilmemiş yönünü daha fazla araştırmaya karar verdi. Bu amaçla, araştırmacılar iki tür çalışma yürüttüler. İlk olarak, daha geniş Corvidae familyasına ait kuşların detaylı bir filogenetik ağacını, yani o familyaya ait farklı türler arasındaki evrimsel ilişkileri tasvir eden bir planı oluşturmak için genetik verileri kullandılar. Bu analizin sonuçları, Corvidae familyasının üyelerinin yaklaşık 20 milyon yıl önce çeşitlenmeye başladığını, kargaların ait olduğu Corvus cinsinin ise yaklaşık 10 milyon yıl önce ortaya çıktığını gösterdi.

Daha sonra, bilgisayar modellerini kullanarak, araştırmacılar zaman içinde yeni türlerin ortaya çıkma oranını araştırdılar. Bu modeller, farklı karga türlerinin, aynı familyadan Corvus cinsine ait olmayan türlere göre daha yüksek oranda ortaya çıktığını gösterdi. Morfolojik özellikler

İkinci bir dizi deneyde araştırmacılar, kuşların kafatasının boyutu, gaganın uzunluğu ve uçmak için önemli olduğu düşünülen diğer önemli kemikler gibi çeşitli fiziksel özelliklerini ölçtüler. Bu özellikler, modern türlerin iskeletleri ile müzelerde saklanan soyu tükenmiş türlerin iskeletleri kullanılarak incelendi. Bu sayede kuşların önemli morfolojik özelliklerini içeren bir veri tabanı oluşturdular. Bu verileri analiz eden araştırmacılar, kargaları Corvidae familyasının diğer kuşlarından ayıran özellikleri belirleyebildiler.

Louis'deki Washington Üniversitesi'nde bilim profesörü Dr. Carlos Botero, kargalarla ilgili şu bilgiyi verdi:
"Kuzgunların atalarının, tüm dünyayı fethetmelerine ve birçok türe farklılaşmalarına izin veren üç "özel" özelliği vardı: büyüktüler, nispeten kanatları uzundu ve özellikle büyük bir beyinleri vardı.

Bu özellikler, kargalara yalnızca uzun mesafeler kat etme yeteneği değil, aynı zamanda farklı ortamlara uyum sağlama yeteneği de verdi. "Uzun kanatlar, uzun mesafeler kat etmelerine ve uzak bölgelere ulaşmalarına izin verdi. Büyük gövdeleri muhtemelen onlara kargaların geldiği yeni alanlarda önceden var olan diğer kuş türleriyle rekabet etme avantajı sağladı.

Son olarak, büyük beyin boyutu, daha önce bulunmadıkları yerlerde hayatta kalmanın ve yiyeceklerini güvence altına almanın yeni yollarını bulmaya katkıda bulundu. Bu üçlü, kargalara yayılmalarında net bir avantaj sağlayan bir kombinasyondur.

Bu nedenle üç önemli özellik, kargaların çölün sıcak iklimi ve aynı zamanda Kuzey Kutbu'nun donmuş bölgeleri gibi çok farklı habitatlara uyum sağlamasını sağladı.

Bunlardan en kritik olanı, araştırmacının açıkladığı gibi, büyük olasılıkla yüksek zeka ile el ele giden büyük beyin boyutudur. Tüm bulgular, büyük beyin boyutunun gelişmiş zeka ile ilişkili olduğunu gösteriyor.

Kuşlarda, daha büyük beyinlere sahip türler, davranışlarında daha esnek olma eğilimindedir ve planlama ve problem çözme gibi karmaşık bilişsel süreçlerde yer alan geniş beyin bölgelerine sahiptir.

Kargalar, davranışlarında olağanüstü derecede esnekken, beyin boyutları kuşlarda bulunan en büyük beyinlerden biridir. Dolayısıyla, insanların yüzyıllardır kuzgunlara yükledikleri efsanevi boyutlar, söz konusu kuşların onları diğer kuşlardan güçlü bir şekilde ayıran özelliklere sahip olduğunu gösteren bilim adamlarının bulgularıyla kısmen örtüşüyor gibi görünüyor. Gaganın şekli, farklı karga türleri arasında büyük farklılıklar gösterir. Bu, farklı türlerin yeni habitatlara adaptasyonunun bir sonucudur.

"Bu araştırma, türleşmeyi yönlendiren mekanizmaları, yani zaman içinde farklı türlerin ortaya çıkışını anlamak için çok önemlidir" diyen Doçent Carlos Botero, "Yeryüzünde var olan yaşam formlarının çeşitliliğinin ortaya çıktığı ve sürdürüldüğü süreçleri anlamak, evrimsel biyoloji bilim adamlarını ilgilendiren temel sorulardan biridir" diyor ve ekliyor: "Şimdi buna rehberlik eden güçleri araştırmayı amaçlıyoruz. Kuş beyin boyutunun ekolojisi ve evrimi üzerine yapılan çalışmalara ek olarak, çalışmalarımıza daha mekanik bir yön vermek için kuş beyin işlevi hakkında daha fazla veri toplamak üzere sinirbilimcilerle işbirliği yapıyoruz."