Kasko ve trafik sigortanız sizi ne derece korur?
Aracınızın kaskolu ya da sigortalı olup olmamasına göre trafikte pozisyon almanız lazım. Yasal şartlara uymadığınız zaman önünüze büyük sorunlar çıkar. Kendinizi madden korumak için öncelikle aracınızı koruma altına almanız lazım

Oluşturma Tarihi: 2021-04-07 22:22:03

Güncelleme Tarihi: 2021-04-07 22:22:03

Aracınızın kaskolu olması önemli. Her yıl belirlenen miktarda ödemeyle kaskoladığınız aracınız sizin de rahat davranmanıza yardımcı olacaktır.

Şehir içi ya da şehir dışında rahat bir seyahat edebilmeniz için aracınızın kaskolu olması şart. Kasko tercihe bağlı olsa da günümüzde bu bir zorunluluk halini almış durumda.

Kendinizi madden korumak için öncelikle aracınızı koruma altına almanız gerek.

Genişletilmiş kasko nedir?

Poliçenizde yer alan teminatların türüne göre kaskolar dar kasko veya genişletilmiş kasko olarak adlandırılır.
Dar kaskolar ana teminatlardan çarpma, çarpışma, yanma ve çalınma gibi ana riskleri içerir.
Genişletilmiş Kaskolar ise ana teminatlar ile birlikte; 3. kişilerin araca verdiği zararlar, İhtiyari Mali Mesuliyet
Doğal afetler, Halk hareketleri, Terör, Yol yardım,İkame araç, Cam hasarları temanıtlarını içeriyor.
Genişletilmiş kasko hasar anında gitmeyi tercih edeceğiniz servis türü ile ilgili bir tanım değil. Bu nedenle servis tercihinizi sigortacınıza ayrıyeten bildirmeniz gerekiyor.

Kasko hangi durumda ödeme yapar?

Kasko bir aracı çarpma, çarpışma, yanma, doğal afetler, 3. kişilerin araca verdiği zararlar, çalışma ve iç isyan gibi halk hareketi olarak tabir edilen olaylara karşı korumaktadır. Bu durumlarda güvence sağlar. Ayrıca yol yardım hizmetleri ile yolda kaldığınızda çekici veya araç onarımda iken yedek araç gibi hizmetleri içermektedir.

Aracınızı trafik sigortası yaptırmanız ise zorunlu. Trafik sigortası bulunmayan araçlar trafikten kontrol durumunda men idelebilmekteler. Bunun için trafik sigortası mutlak surette ve ihmal edilmeden zamanı geldiğini yaptırmak menfaatinize olur. Trafit sigortasına yönelik en çok merak edilenlerden birisi ise cam değişimi.

Trafik sigortası cam değişimi yapar mı?

Standart bir trafik sigortası poliçesi aracınızın zararlarını karşılamaz, aracınız ile verdiğiniz zararları karşılar. Karşı tarafa verilen zararlar ise cam dahil pek çok türde olabilir. Aracınızın cam dahil diğer hasarları kasko sigortasına dahidir. Bazı sigorta şirketleri trafik sigorta poliçesine ek prim ile aracınızın cam hasarları gibi ek teminat ile güvenceler ekleyebilir.

Sigortalı araç pert olursa ne olur?

Kasko sigortalı aracın onarım masraflarının araç değerine yaklaşması nedeniyle pert-total olarak değerlendirilmesi halinde, aracın piyasa rayiç bedeli esas alınmak suretiyle tazminat ödemesi yapılır. Aracınızın hasar anındaki rayiç bedeli aşağıdaki hesaplanır ve hesaplanan bu tutar size tazminat olarak ödenir.
Sigortalı aracın tam hasara uğradığının eksper tarafından tespit edildiği durumlarda aracın rayiç değeri, yine hasar tespitini yapan eksper tarafından aşağıdaki yönteme göre belirlenir.

Referans değerleri yapılır

Türkiye Sigorta Birliği araç değer listesinde belirtilen değer referans alınır.
Aynı özellikleri taşıyan aracın (model yılı / hasar tarihindeki kilometresi / muayene ve bakımlarının düzenli yapılıp yapılmadığı / daha önceki hasarları / kullanım şekli / yetkili satıcı yerine doğrudan yurt dışından ithal edilmiş olup olmadığı / fatura bedeli ) değerlerine göre rayiç değer tespiti yapılır.
Aynı özellikleri taşıyan araçlar bulunmaz ya da sigortalı ile rayiç değer tespitinde anlaşmazlık olursa, sigortalı ile müştereken belirlenecek 2.el satış firmalarındaki emsal araç fiyatlarına bakılarak rayiç tespiti yapılır.

Marka ve modele göre eş değerleme

Poliçe düzenlenirken Türkiye Sigorta Birliği araç değer listesinde araç ile ilgili bilginin olmaması durumunda sigortalının araç değeri ile ilgili sigortalının değer beyanı poliçede belirtilir. Hasar anında rayiç tespiti Türkiye Sigorta Birliği araç değer listesinden hala belirlenemiyorsa, eksper tarafından en yakın özelliklerdeki araç marka ve model bilgisi dikkate alınarak değer tespiti yapılır.

Kasko değeri belirleme

Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği tarafından her ay piyasadaki tüm araç modelleri ve yaşları için yayınlanan liste üzerinden belirlenen tutardır. Kasko değeri, aracınızın kaskoya konu olacak tutarıdır.

Peki aracınız çalınırsa?

Kaskolu aracın çalınması halinde, emniyet makamlarının aracın bulunması için araştırma yapması beklenir. Bu araştırmalar sonucunda aracın çalındığı tarihten itibaren 30 gün geçmesine karşın araç bulunamazsa ilgili makamdan aracın bulunamadığına dair yazı alınarak, sigortaya ibraz edilmesi halinde, araç kasko bedeli sigortalıya ödenecektir. Ödeme yapıldıktan sonra çalınan aracın bulunması halinde ise sigortalının, aracın bulunduğunu sigortaya bildirmesi zorunlu. Bu durumda sigortalı, kendisine ödenen tazminatı iade ederek aracını geri almak ya da aracın mülkiyetini sigortaya devretmek hakkına sahip.