2021 Ocak ayından itibaren Kaymakam maaşlarında artış gözlemlenmekte. Yıl sonu enflasyon farkının açıklanması ile beraber Kaymakam maaşlarına da zam geldi. Kaymakam atandığı ilçenin en yetkili kamu görevlisidir. Kaymakam, ilçenin yönetiminden sorumludur ve devleti temsil etmektedir. Kaymakamların kendilerine verilen görevlerini bağlı olduğu ilin valisinin denetimi altında sürdürmektedirler. Bulundukları ilçedeki halkın ihtiyaçlarını saptar ve gidermeye çalışmaktadır. Ayrıca halk ile iletişim halinde olup,şikayetlerinide dinlemekle sorumludur. Kaymakam olmak isteyen adaylar Kaymakam ataması nasıl olur? konusunu merak etmekte.Kaymakamlar İç İşleri Bakanlığı'na bağlı olarak görev almakta. Bununla birlikte kaymakam adayları gerekli sınavları başarıyla tamamlayıp, sözlü mülakatlardan geçen ve istenilen stajları tamamladıktan sonra, İç İşleri Bakanlığı tarafından görev yerlerine atanmaktadırlar. Kaymakam ne iş yapar? Merak edilen bu soruyu yanıtlayacağız. Kaymakamın görevleri neler? İşte detaylar.
Kaymakam ne iş yapar?
Kaymakam, atandığı şehrin ilçesinde Hükümetin temsilcisi olarak görev yapmaktadır. Görev alınan ilçenin genel idaresinden kaymakamlar sorumludur. Kaymakam, kanun, tüzük yönetmelik ve Hükümet kararlarının neşir ve ilanını, uygulanmasını sağlamakla görevledir. Ayrıca bunların verdiği yetkileri kullanır ve ödevleri yerine getirmektedir. Bakanlıkların kuruluş kanunlarına göre ilçede lüzumu kadar teşkilat bulunmaktadır. Bunlar;Dördüncü maddenin son fıkrasında belirtilen adli ve askeri teşkilat hariç kaymakamın emri altındadır.
Kaymakam maaşı ne kadar?
Kaymakam maaşı ne kadar oldu? sorusu arama motorunda en çok araştırılan konulardan birisi arasında. Kaymakam Maaşları 2021 yılı TUİK tarafından yapılan yıllık enflasyon oranlarına göre belirlenmektedir. Buna göre yeni göreve başlayan kaymakamın, hizmet yılı süresi değişen kaymakama göre maaşlarında değişim gözlemlenmektedir. Yeni göreve atanan kaymakam 12.712 TL maaş alır. Hizmet süresi arttıkça da bu rakam 15.000 TL'ye kadar artış gösterebilmektedir.
Kaymakamın görevi nedir?
Kaymakam atandığı ilçede valiliklere bağlı olarak görevlerini yerine getirmektedirler. Bununla birlikte ilçe halkından sorumludur. Kaymakamın görevleri şu şekilde belirtilmekte;
- Kaymakamın görevleri arasından en önemlisi ilçede yasaların uygulanmasından sorumlu olmasıdır.
- Bulunan ilçedeki çeşitli kamu kuruluşlarının çalışmaları arasında koordinasyonu sağlamakla görevlidir.
- Kaymakamlar resmi ziyaretleri kabul etmekte.
- Törenlerde başkanlık yapmakta.
- Halkın şikayetlerini dinler.
- Halkın her türlü ihtiyaçlarını denetler ve ihtiyaçlarının giderilmesi için yardımda bulunur.
- Kaymakamlar,valinin talimat ve emirlerini yürütmekle görevlidir.
- Valiler, ilçeye ait bütün işleri kaymakama yazmaktadırlar.
- Görev alınan ilçenin gelişip kalkınmasından sorumlu olmaktadırlar.
- Kaymakamlar atandıkları ilçe için gereken her türlü önlemleri almakla görevli kişilerdir.
Kaymakam kaç yıl görevde kalır?
Eğitimlerini başarı ile tamamlayan kaymakam adayları kaç yıl görevde kalacaklarını merak etmektedirler. Müşterek kararname ile atanarak görev başına gelen kaymakamlar, valilere bağlı olarak görev almaktadırlar. Bununla birlikte görev yapacakları yerler atama yönetmeliklerindeki ilçe sınıflandırmasına göre değişim göstermektedir. Bu süreler genellikle; 2 yıldan 5 yıla kadar çıkabilmektedir.
EN DÜŞÜK KAYMAKAM MAAŞI NE KADAR?
Kamu görevlileri ve emeklilere yapılan zamlar belli oldu. 2022 yılında kamu görevlilerinin mali ve sosyal haklarında yapılan artışlar, Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2022 ve 2023 Yıllarını Kapsayan 6. Dönem Toplu Sözleşme ile belirlenmişti. En düşük kaymakam maaşı 2021 temmuz ayında 14.792 TL iken, 2022 yılında 19.510 TL oldu.