Söz konusu haberde Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde görev yapan radyoloji teknisyenlerinin rutin muayenelerinde 12 kişide tiroid nodülü tespit edildiği ve yapılan biyopsi sonrası iki radyoloji teknisyeninin kanser teşhisi ile tedavi amacıyla ameliyat edildiği 10 kişinin de tiroid nodülü tanısıyla tıbbi takiplerinin yapıldığı belirtildi.
Türk Radyoloji Derneği (TRD) ile Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği (TÜMRAD-DER), yaptıkları ortak açıklamada konunun incelendiğini belirtti.
Amacın; kamuoyunun doğru bilgilendirmek olduğuna vurgu yapılan TRD ve TÜMRAD-DER açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
“YETERSİZ RADYASYON GÜVENLİĞİ BU TÜR SONUÇLARI DOĞURUR”
“Radyasyon güvenliğinde öncelikle radyoloji departmanlarının standartlara uygun ve kurumlarca onaylanmış olması önemli olmakla birlikte tek başına yeterli bir kriter değildir. Departmandaki iş yükü, çalışma esnasında kişisel koruyucu ekipmanların uygun olmaması veya uygun kullanılmaması, radyasyon uygulamalarında gerekli hassasiyetin gösterilmemiş olması, bu ve buna benzer sonuçların ortaya çıkarmasını kolaylaştırmaktadır. Çalışanların radyasyon maruziyetini arttıran diğer durumlar, personel sayısının yetersizliği ve ehliyetsiz, eğitimsiz kişilerin radyasyon alanında çalıştırılması, çalışma süresinin fazla olması gibi durumlardır.
“İHMAL VARSA, TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ”
Bir ihmal söz konusu ise bunun gereğinin yapılması üyelerimizin ve meslektaşlarımızın arzu ve beklentisidir. Dernekler olarak bizler de bu konunun takipçisi olup meslek mensuplarının ve kamuoyunun doğru bir şekilde bilgilendirilmesini sağlayacağız.
Diğer yandan bu bağlamda radyasyon güvenliği ile ilgili kamuoyunun dikkatini çekmek istediğimiz bir konu bulunmaktadır.
Radyasyon çalışanları kendilerine yönelik tehdit unsurlarını ve bunları tespit etme-korunma yollarının eğitimini almakta, bunları bilmekte ve uygulamaktadır. Ancak hizmet içi eğitimlerle bu eğitimlerin periyodik olarak yenilenmesi gerekmektedir. Bununla birlikte, radyasyon güvenliği konusunda özellikle belli sayının üzerinde personel çalışan birimlerde radyasyon fizikçisi istihdam etme zorunluluğunun getirilmesi bu gibi sorunların önüne geçilebilmesi açısından çok önemlidir. Ayrıca radyasyon çalışanı vasfı olmadan, bu konuda eğitim almamış olan kişilerin çalıştırılmasına göz yumulmaması ve bu konunun sıkı takip edilmesi gerektiği açıktır.
“PERFORMANS SİSTEMİ GEREKSİZ RADYOLOJİK TETKİKİN YOLUNU AÇTI”
Özellikle performans sisteminin bir sonucu olarak gerekli radyolojik tetkiklerin yanı sıra muayeneye yeterince zaman ayırmadan istenen ve tanıya hiçbir katkı sağlamayan gereksiz radyolojik incelemeler de yapılmaktadır. Bu durum, çalışanların yanı sıra hastaların aldığı radyasyon miktarını arttırmaktadır. Radyasyon güvenliği konusunun asıl kanayan yarası, hastalarımızla ilgili olan kısımdadır. Sağlık hizmeti alan hastalarımızda radyasyon riski, son yıllarda gittikçe artmaktadır. Gereksiz yapılan tetkikler radyasyona bağlı kanser riskini arttırmaktadır. Radyasyonun gerçek etkisi gözle görülen bir şekilde ortaya çıkmaz Risk sinsi bir şekilde ortaya çıkar. Ancak bilimsel olarak rakamsal verilerle gösterilebilir.
“RADYASYONA BAĞLI KANSER RİSKİNDEN KORUNMANIN YOLU ÖNLEMDİR”
Toplum sağlığı açısından sağlık hizmeti alan hastalarımıza radyasyon güvenliği açısından radyasyona bağlı kanser riski, uygun ve gerektiği kadar radyolojik tetkik uygulanarak önlenebilir.”
Ortak açıklamada; radyoloji çalışanlarının çalışma koşullarının iyileştirilmesi, radyasyon güvenliğine yönelik gerekli önlemlerin hassasiyetle alınması gerektiği vurgulandı, Türkiye'deki tüm radyoloji ünitelerinin titizlikle denetime ihtiyacı olduğuna dikkat çekildi.