Mübarek Ramazan ayı dün tutulan ilk oruçla birlikte başladı. Ramazan ayının başlamasıyla birlikte oruç ile ilgili detaylar da merak ediliyor. Bu kapsamda kimlerin hangi durumlarda oruç tutup tutamayacakları konusu da araştırılan konular arasında yer aldı. Hastalar, yaşlılar ve uzun mesafe yolculuk yapacak olan kişiler, hangi durumlarda oruç tutulmayacağıyla ilgili Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından paylaşılan bilgileri sorguluyor. Peki, kimler hangi durumlarda oruç tutamaz? Oruç tutmak herkese farz mı? İşte detaylar...
SAHUR YAPMADAN ORUÇ TUTULUR MU?
Kimler hangi durumlarda oruç tutamaz?
Kimler oruç tutmak zorunda değil?
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın belirlediği kriterlere göre, aşağıdaki durumlarda kişiler oruç tutmak zorunda değildir:
Yolculuk Halinde Olanlar: Gündüz yola çıkılması durumunda ve gece önceden niyet edilmişse, 90 km'den uzaklıkta olmak şartıyla oruç tutulmayabilir. Ancak, gece yola çıkılacaksa ve yolculuk 90 km'den fazla ise oruç tutulmalıdır.
• Sağlık Durumu: Uzman bir doktor kontrolünde kişiye oruç tutmanın sağlık açısından zararlı olduğu tespit edilirse, bu durumda kişi Ramazan ayında oruç tutmaktan muaf tutulur. Eğer hastalık geçici ise, kişi daha sonra oruçlarını kaza eder.
İL İL İMSAK İFTAR NAMAZ VAKİTLERİ İÇİN TIKLAYINIZ.
• Gebelik ve Emzirme Durumu: Gebelik veya emzirme durumunda olan kadınlar, eğer kendilerinin ve bebeğin sağlığına zarar gelmeyecek şekilde oruç tutamayacaklarsa, oruç tutma konusunda muaf tutulurlar. Bu durumda, uzman bir hekimden alınacak rapor önemlidir.
• Yaşlılık: Oruç tutmaya gücü yetmeyen yaşlı kişiler, fitre vererek bu ibadeti yerine getirebilirler. Her bir gün için bir kişinin fitre vermesi gerekmektedir.
• Ağır İşlerde Çalışanlar: Normal ibadetleri yerine getirmekte zorluk çıkaran ağır işlerde çalışan kişiler, oruç tutmaktan muaf tutulabilirler. Ancak, sağlığını tehlikeye atmamak şartıyla bu kişilerin oruç tutması mümkündür.
Bu durumlar dışında, İslam dininde belirlenmiş diğer durumlar olmadıkça, Müslümanlar Ramazan ayında oruç tutmakla yükümlüdürler.