Dolar

34,4347

Euro

36,2908

Altın

2.837,80

Bist

9.389,62

Kızıldeniz'in tehlikeli misafiri: Çizgili Kedi Balığı

Antalya Körfezi'nde ilk kez tespit edilen çizgili kedi balığı, zehirli dikenleriyle dikkat çekiyor! Dalış eğitmenleri ve balıkçılar için tehlike oluşturuyor!

2 Ay Önce Güncellendi

2024-09-27 11:53:31

Kızıldeniz'in tehlikeli misafiri: Çizgili Kedi Balığı

Antalya'nın Alanya ilçesinde, Kızıldeniz'e özgü çizgili kedi balığı sürüsü, tarihi Alanya Kalesi'nin altındaki Korsanlar Mağarası yakınlarında dalış yapan bir eğitmen tarafından görüntülendi. Bu, Antalya Körfezi'nde ilk kez tespit edilen bir istilacı tür olarak kaydedildi. Dalış eğitmeni Kürşat Bilgin, 13 metre derinlikteki bir taşın altında bulduğu bu balıkların, zehirli dikenleriyle dikkat çektiğini belirtti.

"DAHA ÖNCE TÜRKİYE SULARINDA GÖRMEMİŞTİM"

Kürşat Bilgin, dalış sırasında çok sayıda balık türüyle karşılaştıklarını, ancak çizgili kedi balığını ilk defa gördüğünü ifade etti. Bilgin, "Bu balığı daha önce Türkiye sularında hiç görmemiştim ama yurt dışındaki dalışlardan dolayı biliyordum. Muhtemelen bizim kara sularımıza gelerek üremeye başladılar," dedi. Ayrıca, bu balığın sürü halinde yaşadığını ve gece aktif olduğunu vurguladı. Kesinlikle dokunulmaması gereken bir tür olduğunu belirtti.

"KAMERAMLA GÖRÜNTÜLERİ ÇEKTİM"

Bilgin, "Korsanlar Mağarası'nın 13 metre derinliğindeki bir taşın altında bu balık sürüsüne rastladım. Elimde sualtı kameram vardı ve onların görüntülerini çektim. İlk defa rastladığım bir tür olduğunu tespit ettim. İstilacı bir balık olduğu için dikkat edilmesi gerekiyor," şeklinde konuştu.

ANTALYA KÖRFEZİ'NE GİRDİĞİ BELİRTİLDİ

Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, çizgili kedi balığının Kızıldeniz kökenli bir tür olduğunu vurguladı. Gökoğlu, "Bu tür ilk başta İsrail'de, ardından Lübnan ve Suriye kıyılarında tespit edildi. Antalya Körfezi'nde bu türe daha önce rastlamadık," dedi. Artık Gazipaşa bölgesine kadar girdiği tespit edildi.

"İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ RİSKİ ARTIRIYOR"

Gökoğlu, iklim değişikliğinin bu türler için Akdeniz'de uygun ortamlar oluşturduğunu belirtti. "Dışarıdan gelen her yabancı tür ekosistemi değiştirir. İklim değişikliğinden dolayı Kızıldeniz ve Akdeniz'in arasındaki eşiğin giderek daraldığını gösteriyor," şeklinde uyarılarda bulundu.

Haber Ara