Geçtiğimiz gün gerçekleşen KİK zirvesinde Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn ve Mısır'dan oluşan Arap Dörtlüsü ile Katar arasındaki krizin sona ermesiyle birlikte Suudi topraklarına girmesine izin verilen Katarlı aileler, Doha'dan gelen ilk uçuşun sonunda yakınlarıyla buluştu.
Körfez krizinin sonu aileleri yeniden bir araya getiriyor
Katar ile sınırların açılmasının sevincini paylaşan El-Kahtani, “Yaklaşık dört yıldır kız kardeşimle cep telefonu veya WhatsApp aracılığıyla iletişim kuruyoruz. Allah'a şükür, yeniden kavuşma için harika bir fırsat oldu. Allah'ın izniyle bu benim en büyük nimetim, Allah'a şükürler olsun, alemlerin Rabbi... Şükür hisleri tarife sığmaz şeydir, bu hepimiz için unutulmaz bir andır” diye konuştu.
Riyad'daki Kral Halid Uluslararası Havaalanında, Doha'dan gelip amcası ve kuzeniyle tanışmasının ardından öğrenci Halid Al-Harci şunları söyledi: "Allah'a şükür, seni gördüm. Görmeyeli iki yıl oldu, şükürler olsun."
Al-Kahtani teyzesinin gelişini beklerken şunları söyledi: "Katar ile aramızda birçok ortak siyasi, ekonomik, sosyal ve coğrafi ilişki var. Ve aramızdaki soy, kan ve teyzem de dahil olmak üzere akrabalar var. Onları yıllardır göremedik, hamd Allah'a, bu gün yeniden bir araya geldik ve onları göreceğiz.”
Katar araçları Suudi sınırını geçiyor
Suudi televizyonu, Arap ülkelerinin Doha ile diplomatik ve ulaşım bağlantılarını kestikten sonra, ilişkileri yeniden kurmak için geçen hafta imzalanan anlaşmanın ardından ilk kez Katar araçlarının Suudi Arabistan sınır kapısından girdiğini bildirdi.
El-Ahbariya kanalı, ikinci arabacın geçerken şoförünün sevinç sahnelerini ve karşılanmasını paylaştı: "Kriz, Allah'a hamdolsun çözüldü. Kardeşlerimizden gördüğümüz güzel karşılama, sıcak misafirperverlik ve sevinç, Allah'a şükürler olsun."
Bir Katar yetkilisi, seyahat ve ticaret bağlarının anlaşmanın imzalanmasından sonraki hafta da devam edebileceğini ancak taraflar aralarındaki güveni yeniden inşa etmeye çalışırken diplomatik ilişkilerin eski haline getirilmesinin daha fazla zaman alacağını belirtti.
Körfez krizinin sonu
Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn ve Mısır, Doha'yı terörü desteklemekle suçlayarak 2017'de Katar'la diplomatik, ticari ve ulaşım ilişkilerini kesmiş, Katar tarafından reddedilen suçlama, bu adımın egemenliğini ihlal etmek amacını taşıdığını gerekçesiyle reddedilmişti.
Kriz sürerken, çatışma nedeniyle birbirlerinden ayrı kalan akraba ve arkadaşlar, buluşmak için tarafsız bir üçüncü ülkeye gitmek zorunda kaldı.
Suudi Dışişleri Bakanı'nın Salı günkü zirvede anlaşmazlığı sona erdiğini duyurmasının ardından hava, kara ve deniz yollar yeniden açılmaya başladı.