Koronavirüs vaka sayıları 40 bin seviyelerini aştı. Kısıtlamalara rağmen vaka sayılarında yaşanan artışın nedeni mutasyonlu virüslere bağlanıyor. Son zamanlarda çocuklarda da vaka sayılarında artış yaşandığı söyleniyor. Peki bu artışın sebebi ne? Durum karşısında endişenen ebeveynler Korona çocuklarda daha mı ölümcül? Corona virüs çocukları öldürür mü? sorusuna yanıt bulmaya çalışıyor.
Korona çocuklarda daha mı ölümcül?
Korona çocuklarda daha mı ölümcül sorusunu sık sık sormaya başlayan anne ve babaların içini rahatlatan açıklama Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kenan Midilli'den geldi. Midilli yaptığı açıklamada "Varyantın yol açtığı enfeksiyonun çocuklarda daha ölümcül seyrettiğine dair bir kanıt yok. Varyantın yükselişe geçtiği dönemde İngiltere'de sıkı kapanma tedbirleri uygulanmakla birlikte okullar açıktı. Bu nedenle o dönemde 19 yaş altı okul çağı çocuklarında vaka sayısı daha yüksekti. Bu da varyantın çocuk ve gençleri daha fazla enfekte ettiği hatta daha ağır seyirli bir enfeksiyona yol açtığı şeklinde spekülasyonların yapılmasına yol açtı" dedi.
Corona virüs çocukları öldürür mü?
Korona virüsü çocukları daha az etkilediği kanıtlanmış bir durum. Ancak bazı durumlarda çocuklarda da istenmeyen durumlar ortaya çıkabilir. Corona virüsü geçiren ya da pozitif biriyle teması olan 4-16 yaş arası çocukları MIS-C (Çocuklarda çoklu sistem inflamatuarı) hastalığı tehdit ediyor. Çocuklar Covid-19'u hafif ve belirtisiz atlattığı için geç fark edilen bu hastalık ölüme yol açabiliyor. Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, geçen Temmuz ayından bu yana sadece Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde bu hastalıktan 62 çocuğun tedavi gördüğünü söyledi. Prof. Dr. Ceyhan, bir kaç ay önce kendi hastanelerinde 32 MIS-C vakası varken diğer bütün merkezlerin toplamında 103 vaka olduğunu ve 3 çocuğun da hayatını kaybettiğini belirtti.
Mis-c nedir?
MIS-C, tedavi edilmesi mümkün bir hastalıktır. İyi tedavi edildiğinde kalıcı hasar bırakmayan bu hastalık, tedavi edilmeyen kişilerde ise başta koroner damarlar olmak üzere birtakım ciddi sağlık problemleri oluşturabilir. Bu hastaların özellikle çocuk kardiyolojisi ve çocuk enfeksiyon hastalıkları gibi bölümler tarafından, hem tanı ve tedavi aşamasında hem de tedavi sonrası dönemde takip edilmesi gerekir.
Mis-c hastalığının ayırt edici bir çok belirtisi mevcuttur. Bu belirtilerin başında şunlar geliyor:
24 saatten uzun 38 derecenin üzerinde dirençli ateş
Bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı gibi mide bağırsak sistemi sorunları
Vücutta döküntülerin olması
Gözlerde çapaklanma olmadan kızarıklıklar, kanlanmaların olması
çatlamış dudaklar, kırmızı-çatlak dil
Baş ağrısı
Solunumsal sorunlar (hızlı soluma, nefes almada zorlanma),
Kas, eklem ağrıları,
El ve ayak derileri başta olmak üzere ciltte soyulmalar.
Çocuklar mutasyonlu virüs için riskli grupta mı?
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Mahmut Çivilibal yaptığı değerlendirmede Koronavirüsün ilk türlerinin yetişkinlere kıyasla çocuklara bulaşması daha zordu. Bunun nedenlerinden biri, virüsün vücudumuzdaki hücrelere giriş kapıları olarak görülen ACE2 reseptörlerinin çocuklarda daha az sayıda olmasıydı. Mutasyonlu virüs varyantlarının daha kolay ve daha hızlı bulaşmasının ve hücrelere çok daha hızlı girmesinin çocuklar için de önemli düzeyde risk oluşturacağını ön görmekteyiz.
Çocuklar corona virüsü enfeksiyonunu ağır mı geçirir?
Çocuk Sağlığı, İmmünoloji ve Alerji alanında çalışan Doç. Dr. Akgül Akpınarlı Antony yaptığı değerlendirmede şunları söyled: Çocuklar corona virüsü enfeksiyonunu bütün yaş gruplarına kıyasla daha hafif geçirmektedirler.