Kars'ın Sarıkamış ilçesinde yaşayan emekli öğretmen Fahri Aydın, hayvancılıkla uğraşan orman köylülerini kurduğu kooperatif çatısı altında örgütleyerek 15 yılda 9 milyon sarıçam fidanının toprakla buluşmasını ve orman sahalarının geliştirilip korunmasını sağladı.
AA'nın haberine göre; Sarıkamış'ta orman sahası olmasına rağmen zamanla tahrip olan ve hayvancılıkla uğraşan yöre halkı tarafından hayvan otlatmak için kullanılan arazilerde, 70 yaşındaki Aydın'ın 15 yıl önce başlattığı girişimle genç ormanlar oluştu.
Aydın, tahrip olmuş orman sahalarını hayvan otlatmak için kullandıkları için boş kalmasını yeğleyen yöre halkını, ormanın da köylü için gelir imkanı olduğu ve hayvancılığın uygun arazilerde sürdürülebileceğine ikna etti. Aydın, Orman İşletme Müdürlüğünün fidan dikim ve diğer orman işlerinde köylülerin çalışabilmesi için Hamamlı, Yayıklı ve Mescitli köyleri sakinlerinin üye olduğu Hamamlı Tarımsal Kalkındırma Kooperatifini kurdu.
Kooperatif olarak her dikim sezonunda tahrip olmuş orman sahalarında, Orman İşletme Müdürlüğünce temin edilen fidanları toprakla buluşturan ve bu sayede işçilik geliri elde eden köylülerin orman sahalarına bağlılığı, orman gençleştirme ve işleme çalışmalarıyla da gelire kavuştukça arttı.
Aydın'ın öncülük ettiği ağaçlandırma çalışmalarında 15 yıllık süreçte 3 bin hektarlık alanda 9 milyon fidan toprakla buluşturularak genç ormanlar oluşturuldu.
"İlk başladığımızda yöre halkı bize karşı çıktı"
Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 15 yıldır kooperatif üyeleriyle Sarıkamış ve Kars orman işletme müdürlüklerinin yaptığı plan çerçevesinde bölgede fidan dikimi gerçekleştirdiklerini belirtti.
Orman köylüleri olmalarına rağmen daha çok hayvancılık ve tarımla geçimlerini sağlayan yöre halkının, tahrip olmuş orman sahalarının ağaçlandırılmasını ilk başta istemediğini ifade eden Aydın, ormanların yararları ve gelir imkanı sağladığı anlatıldıkça köylülerin fikirlerinin değiştiğini dile getirdi.