Dolar

33,9589

Euro

37,6881

Altın

2.820,39

Bist

9.685,49

Kum Zambaklarını Koparanlar İçin 380 Bin Lira Ceza Belirlendi

Dünya Doğa Koruma Birliği tarafından koruma altına alınan kum zambaklarını koparmanın cezası.

2 Hafta Önce Güncellendi

2024-09-05 16:07:20

Kum Zambaklarını Koparanlar İçin 380 Bin Lira Ceza Belirlendi

Sakarya'nın Kocaali ilçesinde, nesli tükenme tehlikesi altında olan kum zambaklarını koparmanın cezası 380 bin lira olarak belirlenmiş durumda. Tohumlama dönemindeki bu nadir çiçeklerin korunması amacıyla yapılan düzenleme, bölgede büyük bir hassasiyetle uygulanıyor.

KORUMA ALTINDA OLAN ENDİMİK BİTKİLER

Kocaali ilçesinin sahil şeridinde kendiliğinden yetişen ve Dünya Doğa Koruma Birliği tarafından koruma altına alınan kum zambakları, Temmuz ve Ağustos aylarında özellikle dikkat çekiyor. Bu bitkiler, hem görünüşleri hem de kokularıyla ilgi çekici özellikler taşıyor. Plajda yer alan uyarı levhaları, ziyaretçilere bu bitkilerin korunması gerektiğini hatırlatıyor.

"KUM ZAMBAKLARIMIZ KOCALI'YI SÜSLÜYOR"

Fatma Zehir, kum zambaklarının Kocaali'nin en değerli bitkileri arasında yer aldığını ve deniz suyu ile kumdan vitamin aldıklarını belirterek, "Elimizden geldiği kadar doğamıza ve çevremize özen gösteriyoruz. Kum zambaklarının korunması için hem doğamıza hem de cezalara dikkat etmemiz gerekiyor," dedi.

"HALKIMIZIN BİLİNÇLENMESİ ÖNEMLİ"

Ergün Zehir, kum zambaklarının endemik bir tür olduğunu vurgulayarak, "Kocaali'nin gelinliği olarak tanımladığımız bu bitkiler, 16 kilometrelik sahil boyunca yer almakta. Cezadan önce halkın bilinçlendirilmesi çok önemli," şeklinde konuştu. Belediyenin, bitkilerle ilgili koyduğu tabelaların dikkatlice okunmasını istedi.

Haber Ara