Dolar

34,3465

Euro

36,3647

Altın

2.831,25

Bist

9.300,30

Kurtulan madenci faciayı anlattı

Manisa'nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014'te 301 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasının Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ceza davasında madenden sağ olarak kurtulan madenci tanık olarak dinlendi.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-12-22 20:22:13

Kurtulan madenci faciayı anlattı

Soma davasında 5'inci duruşmanın 6'ıncı oturumunun öğle arasından sonra madenden sağ olarak kurtulan Armağan Çetin tanık olarak ifade verdi. 2010 yılında maden işçiliği yapmaya başladığını, facianın yaşandığı Eynez Ocağı'nda da tamir tarama depo görevlisi olarak çalıştığını belirten Çetin, olay günü saat 13.45 civarında elektriklerin kesildiğini, bantları durduğunu söyledi. Çetin,"İleriden Cüneyt Suay ve İsmail Hakkı Aksoy geldi. Cüneyt 'Kaç kaç, ocak yanıyor, ortalık cehenneme döndü, bant tutuştu' dedi. 3. bandın sonu, 4. bandın başından duman geliyordu. Bağırma çağırma oldu. Nefes alamayıp yere düşenler oldu. Duman yoğundu. Gaz maskesi çalışmıyordu, yukarıdan tekrar maske istedik. Benden malzeme istediler, ben bulduğum malzemeyi götürdüm. Düşenleri yukarı çıkardık. Saat 17.00-18.00 civarında ben de dışarı çıktım" diye konuştu.

Olayın neden dolayı meydana geldiğiyle ilgili bilgisinin olup olmadığı sorusu üzerine Çetin, "Önce bandın üzerine ateş düşmüş dediler. Sonra da bantların tutuştuğunu, kamaların ve kabloların yandığını söylediler" diye konuştu.

Olay sırasında madende şiddetli olmayan bir patlama sesi duyduğunu ancak patlama seslerine alışık olduklarını ifade eden Çetin, patlamanın metan gazı olmadığını savunarak, "Metan gazı olsaydı hepimiz ölürdük. Ben de sağ kurtulamazdım" dedi.

"SINAVLAR FORMALİTE İCABI YAPILIYORDU"

Mahkeme Başkanlığı tarafından iş eğitimleriyle ilgili sorulan sorular üzerine Çetin, işe girdiğinde 1 günlük bir eğitim aldığını, eğitimin sonrasında ise formalite bir sınav yapıldığını iddia etti. Çetin, "Eğitimde madenciliği anlatırlardı, gaz maskelerini anlatırlardı. Eğitimin sonunda ise formalite icabı sınav yapılıyordu. Sınavda soruların cevaplarını söylerlerdi" dedi.

"DELİK ÇİZMELERLE ÇALIŞAN İŞÇİLER VARDI"

Olayın yaşanmadan önceki son zamanlarda madende çizme, baret, maske gibi malzemelerin verilmediğini iddia eden Çetin, "İşçiler arasında patronun bu durumu bilmediği söyleniyordu. Patron olarak Alp Bey'i biliyoruz. Onu görsek bunları yansıtırdık. Bazen işçiler delik çizmelerle madene girip çalışırdı" dedi.

SON VİDEO HABER

İzmir'de kemik erimesi diye yatırılan çocuk AİDS'ten öldü!

Haber Ara