Akşam Gazetesi yazarı Etyen Mahçupyan, bugünkü "AKP'siz hükümet ne zaman?" başlıklı yazısında Türkiye'deki siyasi zeminde AK Parti'nin dışında bir partinin iktidar olma ihtimallerini ele aldı. AKP oyunun yüzde 30'u neredeyse partinin performansından tümüyle bağımsız, ifadesini kullanan Mahçupyan, "Eğer Erdoğan ve Davutoğlu birlikte siyasette olur ve bir ortak aklın taşıyıcılığını yaparlarsa AKP oyu 55'e doğru gider. Eğer herhangi biri tek başına taşıyıcı olur ve doğru davranırsa AKP oyu 35'in altına inmez" dedi.
İşte Etyen Mahçupyan'ın yazısından bir bölüm:
Toplumsal ayrışma sürecinin tarihselliğini, Kemalizm'in ‘ideolojik çeper' yaratma stratejisinin geri tepmesini anlayamayanlar bir süre kendilerini ‘AKP karşıtı blok' hayaliyle oyaladılar. Oysa CHP/HDP türü solculuğun MHP'nin genetiğine aykırı olduğunu biliyor olmak için okula gitmeye gerek yok. Mesele söz konusu solculuğun AKP'nin bizzat varlığına karşı bir ideolojik konumu ifade etmesidir. Oysa MHP yönetimi iktidarın birçok uygulamasını eleştirse bile, varlığını sürdürmesinin ‘milliyetçilere' sağladığı hayat alanının ve dönüşüm imkânının farkında. AKP'ye ontolojik karşıtlığın bir adım ötesinin MHP'ye ontolojik karşıtlık olduğu ortada. Dolayısıyla ‘solun' MHP'yi araç olarak kullanma yönünde ‘gayri ahlaki' bir hayal peşinde olduğu belliydi…
Şimdi ayaklar suya erdiğine göre basit bir hesap yapalım. Yüzde 50'ye yakın oy aldığı 2011 seçimlerinde AKP 327 milletvekili çıkarmıştı. Yani her yüzde bir oy için 6,56 milletvekili… 2015 seçimlerinde ise yüzde 41'e yakın oyla 258 milletvekili çıkardı. Bu da her yüzde bir oy için 6,32 milletvekili ediyor. Alınan oyda bu denli oynama olmasına rağmen oran kabaca aynı. Demek ki bundan sonraki seçimlerde de AKP'nin alacağı her yüzde 1 oyun ortalama 6,5 milletvekili getireceğini varsayabiliriz.
Bunu akılda tutarak şu soruyu soralım: Acaba ileride uzun vadeli ve sağlam bir CHP/ MHP hükümetinin oluşabilmesi için bu iki partinin toplam ne kadar milletvekili olmalıdır? AKP'nin yine de birinci parti olacağını düşündüğümüzde, herhalde Meclis'in yüzde 55'ini, yani 300 milletvekilini ellerinde tutması gerekir. HDP'nin de asgari 70 milletvekili çıkaracağını öngörürsek, demek ki AKP'nin en fazla 180 milletvekili çıkarması gerekiyor. Bu rakamı 6,5'e bölersek 27,5 çıkıyor. Diğer bir deyişle ancak AKP bu orana inerse siyaset AKP'siz bir alternatif üretebiliyor. Diğer taraftan AKP oyu düştükçe her yüzde 1 oyun milletvekili üretme potansiyeli düşüyor. Örneğin son seçimlerde bu oran CHP için 5,3 civarında. Buradan hareketle katsayının örneğin 5,8 olmasının daha gerçekçi olduğu düşünülebilir. Bu durumda bile AKP'siz sağlam ve uzun vadeli bir iktidar oluşturabilmenin asgari ön koşulu AKP'nin yüzde 31'e inmesi…
‘Kötü haber' şu ki, bugün AKP oyunun yüzde 30'u neredeyse partinin performansından tümüyle bağımsız...
YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ!!!