Dolar

33,9875

Euro

37,8516

Altın

2.822,03

Bist

9.616,47

Manisa'da Pekmez Üretimi Zirveye Çıkıyor: Şifa Kaynağı Kışa Hazırlıkta

Manisa'nın Selendi ilçesinde üzüm hasadının sona ermesiyle pekmez üretimi başladı. Demir, kalsiyum ve B vitaminleri açısından zengin olan pekmez, vücuda birçok fayda sağlıyor.

1 Hafta Önce Güncellendi

2024-09-07 12:34:03

Manisa'da Pekmez Üretimi Zirveye Çıkıyor: Şifa Kaynağı Kışa Hazırlıkta

Manisa'nın Selendi ilçesinde üzüm hasadının sonlarına yaklaşıldı. Üzüm üretimiyle birlikte pekmez üretimi de başladı. Çiftçiler, kış sofralarının vazgeçilmezi olan pekmezi evlerinin önünde kurdukları kazanlarda kaynatıyor.

Kış Aylarının Şifa Kaynağı: Pekmez

Kış aylarında tüketilen pekmez, üzümün havuzlarda çiğnenip, suyu alındıktan sonra özel toprakla kaynatılmasıyla hazırlanıyor. Bu işlem pekmezin şifa özelliğini artırıyor.

"Kendi Üzümümüzden Pekmez Yapıyoruz"

Selmanhacılar Mahallesi'nden 80 yaşındaki Veli Güneş, “Kendi bahçemizden organik olarak yetiştirdiğimiz üzümlerden pekmez yapıyoruz. Pekmez kış sofralarının vazgeçilmezi bir şifa kaynağı. Yapımı zor olsa bile yemesi güzel zahmetine değer” diyor.

Pekmez Çeşitleri ve Üretim Süreci

Pekmez, taze ve kuru üzümlerden yapıldığı gibi, keçiboynuzu, elma, dut, kayısı, erik, karpuz, incir ve şeker pancarından da üretilebiliyor. Bu çeşitlilik pekmezin besin içeriğini zenginleştiriyor.

Pekmez, Enerji ve Mineral Kaynağı

Pekmez, yüksek şeker içeriği nedeniyle iyi bir karbonhidrat ve enerji kaynağıdır. İçerdiği kalsiyum, demir, potasyum ve magnezyum gibi minerallerle sağlık açısından faydalıdır. Besin içeriği, pekmezin yapıldığı meyveye göre değişiklik gösterebilir.

PEKMEZ HIZLI KANA KARIŞIYOR

Karbonhidrattan zengin olan pekmez, glikoz ve fruktoz içeriği nedeniyle sindirime gerek kalmadan hızla kana karışır.

Şifa Kaynağı: Demir ve Kalsiyum Deposu

Bir yemek kaşığı pekmez yaklaşık 1 mg demir ve 40 mg kalsiyum içerir. Ayrıca, pekmez, vücuttaki kansızlığa iyi gelir ve kemik sağlığını destekler.

"Pekmez Kan Basıncını Düzenler"

Pekmez, yüksek potasyum içeriği sayesinde kan basıncını düzenlemeye yardımcı olur. Ayrıca, antioksidanlar içerdiği için bağışıklık sistemini güçlendirir.

Şeker Hastalarına Dikkat!

Pekmez, ağız içi yaraların tedavisinde etkili olabilir. Ancak, şeker hastalarının pekmezi fazla tüketmemesi önerilir çünkü pekmezdeki basit şekerler kana hızla karışır.

Hamileler ve İyileşen Hastalar İçin Tavsiye Edilir

Pekmez, mineral miktarının yüksek olması ve emilim oranlarının iyi olması nedeniyle hamile ve emziren annelerin yanı sıra iyileşme dönemindeki hastaların diyetinde bulunması gereken bir besindir.

TANSİYONU DA DENGELİYOR

Büyüme çağındaki çocuklar, kilo alamayanlar, iştahsızlık ve halsizlik çekenler için pekmez önerilir. Ayrıca, egzama, sedef ve diğer cilt hastalıklarının tedavisinde yardımcı olabilir.

Haber Ara