Dolar

34,2960

Euro

37,5068

Altın

2.909,96

Bist

8.987,04

Market sütleri tehlike mi? Çiğ süt iüketimi güvenli mi?

Çiğ süt mü yoksa pastörize süt mü daha sağlıklı? Uzmanlar, halk sağlığını tehdit eden risklere karşı uyarıyor. Marketten alınan sütler güvenli mi, yoksa tehlike mi taşıyor?

2 Saat Önce Güncellendi

2024-10-11 08:17:58

Market sütleri tehlike mi? Çiğ süt iüketimi güvenli mi?

Tüketici Sağlığını Tehdit Eden Süt Tartışmaları: Pastörize Süt Mü, Çiğ Süt Mü Daha Güvenli?

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın taklit ve tağşiş listesi geniş yankı uyandırdı. Marketlerde satılan sütlerin sağlığa zararlı olabileceği yönündeki iddialar, yıllardır tartışılıyor. Prof. Dr. Alev Keser, pastörize ve çiğ sütlerle ilgili merak edilen soruları yanıtladı.

PASTÖRİZE SÜT NEDİR VE NASIL ÜRETİLİR?

Pastörize süt, belirli sıcaklık ve süreyle ısıtılarak zararlı mikroorganizmalardan arındırılır. Türkiye'de bu işlem, 12-16 saniye boyunca 72-80°C'de yapılır.

PASTÖRİZASYONUN TEMEL AMACI

Pastörizasyon, sütü tamamen steril hale getirmese de hastalık yapıcı mikroorganizmaların çoğunu yok eder. Bu sayede raf ömrü uzar ve sütün sağlık riski azaltılır.

"PASTÖRİZASYON BESİN DEĞERLERİNİ DÜŞÜRÜYOR" İDDİASI DOĞRU MU?

Pastörizasyonun sütün besin değerlerinde ciddi bir kayba neden olmadığı, proteinlerin biyoyararlanımını artırdığı uzmanlarca belirtildi.

ÇİĞ SÜT DAHA MI SAĞLIKLI?

Çiğ süt, pastörize edilmemiş olması nedeniyle ciddi sağlık riskleri taşır. Brucella, Salmonella ve E. coli gibi zararlı bakterilere maruz kalma ihtimali yüksektir.

TÜRKİYE'DE SÜT TÜKETİMİ ALIŞKANLIKLARI

Türkiye'de aile fert sayısı arttıkça çiğ süt tüketimi de artıyor. Ancak uzmanlar, özellikle bağışıklığı zayıf kişiler için çiğ süt tüketiminin riskli olduğunu belirtiyor.

EN DOĞRU SÜT TÜKETİMİ NASIL OLMALI?

Pastörize süt, ambalajlı ve soğuk zincirle muhafaza edilen ürünler tercih edilmeli. Çiğ süt kaynatılarak tüketilse bile, pastörizasyon kadar güvenli değildir.

SON VİDEO HABER

Köfteci Yusuf'u savundu, sipariş verdiğini duyurdu

Haber Ara