Dolar

34,1062

Euro

38,0182

Altın

2.817,59

Bist

9.765,88

Market yoğurtları probiyotik mi? Gerçekler ortaya çıktı!

Kefir, Anadolu'da 'Peygamber danesi' olarak bilinen güçlü bir probiyotik kaynağı. Düzenli tüketildiğinde bağışıklık sistemini güçlendirebilir, sindirimi destekler ve kemik sağlığına fayda sağlayabilir. Uzun hayatın sırrı olarak gösterilen kefir, Covid-19 riskini bile azaltabilir.

4 Gün Önce Güncellendi

2024-09-14 10:16:20

Market yoğurtları probiyotik mi? Gerçekler ortaya çıktı!

Kefir, Anadolu'da "Peygamber danesi" olarak bilinen ve sağlığa birçok faydası olan bir içecektir. Özellikle Kafkasya'daki uzun ömürlü fertlerin sırrı olarak gösterilen kefir, yüksek probiyotik içeriğiyle bağışıklık sistemini güçlendirebilir, sindirimi destekler ve kemik sağlığına fayda sağlar. Peki, kefir gerçekten uzun hayatın sırrı mı?

UZUN HAYATIN SIRRI KEFİR

"Uzun hayatın sırrı kefir" diyen Prof. Dr. Murat Baş, Kafkasya'da 100-120 yıl ömür süren fertlerin bu içeceği düzenli olarak tükettiklerini belirtti. Kefir, sütün özel bir maya ile fermente edilmesiyle elde ediliyor. Kefir mayası olarak bilinen bu maya, "Peygamber Danesi" olarak adlandırılıyor. Baş, "Kefirin içinde laktik asit bakterisi dediğimiz bir probiyotik bakteri var. Mayalama tekniği yoğurttan çok farklı değil" ifadelerini kullandı.

KEFİR ZENGİN BİR PROBİYOTİK KAYNAĞI

Prof. Dr. Baş, kefirin 60'tan fazla bakteri ve maya içerdiğine dikkat çekerek, "Kefir çok zengin ve çeşitli bir probiyotik kaynağı. Probiyotiklerin bağırsak sağlığıyla ilişkisinin anlaşılmasıyla birlikte kefirin önemi daha da arttı" dedi. Ayrıca, kefirin 15 yıldır dünyada en çok tercih edilen fermente içecek haline geldiğini belirtti.

MARKET YOĞURTLARI PROBİYOTİK DEĞİL

Prof. Dr. Baş, market yoğurtlarının probiyotik olmadığını ifade ederek, "Mide asitleri, yoğurt içindeki mikroorganizmaları parçalayarak kalın bağırsağa ulaşmalarını engeller. Ancak kefirli yoğurtlar, probiyotik özelliklerinden dolayı sindirim sistemini geçip kalın bağırsağa ulaşabilir" dedi.

KEFİRLİ YOĞURT DAHA SAĞLIKLI

"Kefirli yoğurt, normal yoğurda göre daha sağlıklı" diyen Baş, "Mayalama, üründeki B12 ve kalsiyum miktarını artırır. Böylece mayalanmış ürünler, besin değerleri açısından daha zengin hale gelir" ifadelerini kullandı. Kefir ve kefirli yoğurt, kalsiyum içeriğiyle kemik sağlığına destek sağlayabilir.

COVİD-19'A KARŞI PROBİYOTİKLERİN ETKİSİ

Prof. Dr. Baş, "İngiltere'de yapılan bir çalışmada, Covid-19 enfeksiyonuna karşı probiyotik bakterilerin yüzde 15 risk azaltıcı etkisi olduğu belirtiliyor. Kefir, bağışıklığı güçlendirmek için önemli bir içecektir" dedi.

Haber Ara