MEB'e 12 bin 500 öğretmen kadrosu
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, askerlerin maaşına yapılacak zam miktarı ve MEB'in alacağı öğretmen sayısı ile ilgili teklifler sunuldu.

Oluşturma Tarihi: 2015-12-25 21:11:30

Güncelleme Tarihi: 2015-12-25 21:11:30

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Yükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşüldü. Teklifte, Milli Eğitim Bakanlığı'na 12 bin 500 kadro ihtisasından öğretim üyelerinin emeklilik yaşının 72'ye çıkarılmasına öngörüldü.

ERLERİN HARÇLIKLARI 38 LİRADAN 78 LİRAYA ÇIKACAK

Komisyonda teklife askeri öğrenciler ve er ve erbaşların harçlıklarının yüzde 100 arttırılması maddesi eklendi. Maddelerin kabul edilmesiyle erleri verilen harçlıklar 38 liradan 78 liraya, onbaşılara verilen harçlık 43 liradan 86 liraya ve çavuşların maaşları 49 liradan 97 liraya çıkarıldı. Kabul edilen maddeler Meclis Genel Kurulu'na sunulacak.

Plan ve Bütçe Komisyonu, Komisyon Başkanı AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç başkanlığında toplandı. Komisyonda Konya Milletvekili Halil Etyemez ile 13 Milletvekilinin 'Yükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşüldü. Maddelerin geneli üzerinde yapılan görüşmelerin ardından hükümet adına Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz kısa bir konuşma yaptı.

Kanun teklifinin 7 maddeden oluştuğunu belirten Yılmaz, "Her birisinin toplumda karşılığı var. birinci maddede öğretim üyelerinin emeklilik yaşının uzatılması öngörülmekte. Öğretim üyesi ihtiyacı var. Yığılmalar İstanbul gibi belli üniversitelerde vardır ama Anadolu'da belli üniversitelerde öğretim üyesi eksiği var.Bir şekilde burada emeklilik zamanı gelmiş kişileri ola ki çalışır diyerekten Anadolu'da teşvik için üniversitelerde çalışma imkanı vermek doğru bir karar." Diye konuştu.

Tasarı da sözleşmeli er-erbaşla ilgili yapılan bir düzenleme olduğunu ifade eden Yılmaz, "Askeriyedeki sistemi bozmamak lazım. Eğer ki asgari ücret 1300 liraya çıkarılmasaydı biz bununla ilgili bir değişiklik istemeyecektir buna bir ihtiyaçta duymayacaktık. Ama asgari ücreti 1300 liraya çıkarınca o zaman sözleşmeli erbaş olarak girenlerin maaşı astsubayın üstüne geçiyor. Neden asgari ücreti 1300 liraya çıkarmamızdan dolayı. Alt aylığı ve tazminatı asgari ücrete bağlamışız. Dolayısıyla da bu asgari ücretin artışından kaynaklanan maaştaki hiyerarşiyi bozmamak için bu düzenlemenin yapılması lazım ki bu hiyerarşiyi bu düzeni devam ettirelim diye. Şartların getirdiği bir düzenleme." Şeklinde konuştu.

Yılmaz, bir başka maddede de öğretmenler için yeni kadro verilmesinin öngörüldüğünü anlattı.

ÇAVUŞLARIN MAAŞLARI 49 LİRADAN 97 LİRAYA ÇIKARILACAK

Bakan Yılmaz'ın konuşmasının ardından maddeler üzerinde oylamaya geçildi. Maddeler oylanırken AK Parti Adana Milletvekili Mehmet Şükrü Erdinç'in askeri öğrencilerin, er ve erbaşlara verilen harçlıklarla ilgili bir teklif verdi. Erdinç'in verdiği tekliflerde askeri öğrenciler ve er ve erbaşların harçlıklarının hesaplanmasında esas alınan ve halen uygulanmakta olan gösterge rakamların yüzde 100 oranında arttırılmasını talep etti. Madde teklife eklenerek oylandı ve kabul edildi. Yapılan düzenlemenin ardından erleri verilen harçlıklar 38 liradan 78 liraya, onbaşılara verilen harçlık 43 liradan 86 liraya ve çavuşların maaşları 49 liradan 97 liraya çıkarıldı.

KİM NE KADAR ZAM ALACAK?

Düzenlemenin askeri öğrencilerin harçlıkları ile ilgili bölümünde yapılan değişlik ile bu öğrencilerin harçlıkları şu şekilde değiştirildi: "Harp Okulu 1. Sınıfların 136 liradan 271 liraya, 2. Sınıf 149 liradan 298 liraya, 3. Sınıf 163 liradan 325 liraya, 4. Sınıf 176 liradan 453 liraya çıkarıldı. Yedek subay harçlıkları 136 liradan 271 liraya çıkarıldı. Askeri liselerde ise 9. Sınıflar 81 liradan 163 liraya, 10. Sınıflar 95 liradan 190 liraya, 11. Sınıflar 109 liradan 217 liraya, 12. Sınıflar ise 122 liradan 244 liraya çıkarıldı. Astsubay Hazırlık okulunda 1. Sınıfların harçlıkları 89 liradan 178 liraya ve 2. Sınıfların harçlıkları 95 liradan 189 liraya çıkarıldı."

Düzenleme ile yaş haddi devlet üniversitelerinde görev alan öğretim üyeleri açısından 31 Aralık 2015 tarihine kadar 72 yaşın doldurduğu tarih olarak belirlendi. Madde ile kapsama dahil üniversitelerde öğretim üyeleri 72 yaşına kadar olarak devam edebilecek.

DEVLETİN ALACAĞI ÖĞRETMEN SAYISI

Türk Silahlı Kuvvetleri'nde (TSK) sözleşmeli olarak istihdam edilen erbaş ve erlerin brüt asgari ücret esas alınarak belirlenen maaşları, subay, astsubay ve uzman erbaşlar dahil TSK'daki kamu görevlileri gibi memur aylık katsayısı esas alınarak belirlenecek.

Teklifte yer alan diğer bir maddeye göre de sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları, yükseköğrenim öğrencilerine burs verilebilmesi amacıyla 31 Aralık 2020 tarihine kadar bağış alabilecek. Düzenleme ile Milli Eğitim Bakanlığına 12 bin 500 öğretmen kadrosu ihdas edilecek.

SAYIŞTAY DÜZENLEMESİ TEKLİFTEN ÇIKARILDI

Teklifte Sayıştay Kanunu'nun 4. Maddesine ilişkin bir değişiklik öngörülüyordu. Komisyonda bu madde üzerine komisyon üyeleri arasında tartışmalar yaşandı. Teklif, Anayasa Mahkemesi'nin Sayıştay Kanunu'nun 4. maddesine ilişkin olarak verdiği iptal kararı doğrultusunda düzenleme yapılıyordu. Buna göre, kamu payı yüzde 50'den az olan ve Borsa İstanbul'da işlem gören şirketlere ilişkin, ilgili mevzuat uyarınca düzenlenen bağımsız denetim raporları Sayıştay'a gönderilecek. Sayıştay, kendisine sunulan bu raporları esas alarak hazırlayacağı raporu TBMM'ye sunacak. Madde üzerinde yaşanan tartışmalar nedeniyle madde tekliften çıkarıldı.