Milliyet haberine göre; MHP Genel Başkan Devlet Bahçeli'nin Başbakan Ahmet Davutoğlu'na koalisyon hükümeti için “yokum” yanıtını vermesinin ardından gözler bundan sonra atılacak adımlara çevrildi.
Ak Parti'nin görüşmelerin sürdürülmesi teklifini geri çevirmeyen, ancak bunun için özel bir heyet de oluşturmayan MHP, “gerektiğinde randevulu diyalog” tavrı sergileyecek. MHP'de Ak Parti-CHP hükümeti kurulamaması halinde erken seçime gidileceği görüşü ağırlık kazanıyor. Kulislerde, bu durumda MHP'nin ülkeyi seçime götürecek bir azınlık hükümetine destek verebileceği iddiası konuşuluyor.
CHP'nin turu nafile
Ağustos başında hükümetin kurulup kurulmayacağının renginin belli olacağını bekleyen MHP yönetimi, olumsuz bir tablo çıkması halinde Cumhurbaşkanı'nın hükümeti kurma yetkisini CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na vereceğini ancak CHP liderinin yapacağı görüşmelerin de nafile tur niteliğinde olabileceğini düşünüyor.
Meclis kulislerinde seçime nasıl gidileceği konusunda çeşitli iddialar konuşuluyor. Ağırlıklı görüş MHP'nin, Ak Parti hükümetini dışarıdan destekleyebileceği yönünde. MHP'de bu senaryo kabul görmüyor, ancak Genel Başkan Bahçeli'nin hükümet alternatiflerini sıralarken azınlık hükümetinden de söz etmesine dikkat çekiliyor. MHP'de, “MHP olmayabilir belki ama Ak Parti azınlık hükümetini dışarıdan destekleyen bir formül de yabana atılmamalı” ifadeleri kullanılıyor.
PKK'yı anlattı
Önceki gün yapılan görüşmeye ilişkin bilgiler de gün ışığına çıkmaya devam ediyor. Alınan bilgiye göre Bahçeli, Davutoğlu'na ilginç bir soru yönelterek, “Bizimle koalisyon kurarsanız, çözüm sürecinde atılan bu adımları ne yapacaksınız? Dolmabahçe'deki bu görüşmeyi şimdi nereye koyacaksınız?” diye sordu. Davutoğlu ise, çözüm sürecinin demokratik açıdan kazanımlarını olduğunu, önemli adımlar atılarak değişimler olduğunu gerekirse daha ayrıntılı bilgi verebileceklerini anlattı. Bahçeli ise, “Siz bizim misafirimizsiniz, biz de evsahibiyiz. Düşüncelerimiz belli” demekle yetindi.
‘Yarılmayı derinleştirir'
Davutoğlu'nun, “tabanımız sizi istiyor” çıkışının ardından Bahçeli, Ak Parti ile MHP arasında kurulacak bir koalisyonun çözüm sürecinin devamını isteyen çevreler tarafından, “savaş koalisyonu” olarak adlandırıldığını belirerek, bu durumun, “toplumsal yarılmayı” da derinleştirebileceğine dikkati çekti.