Dolar

34,4347

Euro

36,2908

Altın

2.837,80

Bist

9.389,62

MİT tırları iddianamesi hazır

Adana ve Hatay'da durdurulan MİT tırları soruşturmasında tutuklanan dört savcı ve bir albayla ilgili hazırlanan iddianame Tarsus 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-04 10:17:34

MİT tırları iddianamesi hazır

Dönemin Adana Cumhuriyet Başsavcısı Süleyman Bağrıyanık, Özel Yetkili Başsavcı Vekili Ahmet Karaca, özel yetkili avcılar Aziz Takçı ve Özcan Şişman ile eski Adana il jandarma komutanı Albay Özkan Çokay çıkarıldıkları Tarsus 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nce 'casusluk' suçlaması ile tutuklanmıştı.

HSYK'nın kovuşturma izni vermesinin ardından haklarında işlem başlatılan dört savcı ve Albay Çokar hakkında, 'Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemek' suçundan ömür boyu hapis cezası isteniyor.

Ayrıca sanıklar hakkında 'Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından, niteliği itibarıyla, gizli kalması gereken bilgileri temin etmek' suçundan 8'er yıl ve 'Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri açıklamak' suçundan 10'ar yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırlandı.

Dört savcı ve Albay Çokay, Tarsus 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 324 sayfalık iddianameye karşı savunmalarını yapacak.

Osmaniye ve İskenderun'da da dava açılması bekleniyor

1 Ocak 2014'te Hatay'da ve 19 Ocak 2014'te Adana'da 'mühimmat ve silah' taşıdıkları iddiasıyla durdurulan MİT'e ait tırlarla ilgili, olay yerine en yakın ağır ceza mahkemeleri olan Tarsus, Osmaniye ve İskenderun başsavcılıklarına HSYK'nın kovuşturma izni kararı iletilmişti.

Dolayısıyla tırların Adana Ceyhan'da durdurulmasıyla ilgili Osmaniye Başsavcılığı ve Hatay'ın Kırıkhan ilçesinde durdurulmasıyla ilgili de İskenderun Başsavcılığı'nca kovuşturma devam ediyor. Buralarda da davaların açılması bekleniyor.

Olayın yasal geçmişi

Tırların durdurulmasıyla ilgili gözaltına alınan 10 askerden 7'si 17 Mayıs'ta tutuklanmıştı. 

Kamuoyunda "Selam Tevhid" olarak bilinen soruşturma, MİT tırlarının 2014 yılının Ocak ayında Adana ve Hatay'da durdurulmasını ve 'Kudüs Ordusu Terör Örgütü' isimli bir başka soruşturmada usulsüzlük yapıldığı iddialarını kapsıyor.

Soruşturma nasıl başladı? 

17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonu ile su yüzüne çıkan hükümet - Cemaat kavgasının önemli ayaklarından biri 'tır aramaları'ydı. MİT'in tırları, Suriye'ye silah götürdüğü iddiasıyla durdurulup aranmak istenmişti. O dönemde başbakan olan Recep Tayyip Erdoğan konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "jandarma kullanıldı" derken, hükümet yetkilileri de araçların MİT kontrolünde Suriye'ye insani yardım götürdüğünü ve savcıların arama yetkisi olmadığını söyledi.

Hatay ve Adana'daki tır aramaları, "Kudüs Ordusu Terör Örgütü" adlı soruşturma kapsamında yapılmıştı. Bu operasyona katılan askerler hakkında, Adana Cumhuriyet Başsavcılığı'nca "siyasi ve askeri casusluk, devlet sırlarını kasten açıklamak" suçlarından kamu davası açıldı. Hatay, Ankara ve Adana il jandarma komutanlıklarında görev yapan 34 kişi hakkında yakalama ve gözaltı kararı verildi, aralarında Yarbay Erdal Turna, Binbaşı Bekir Karataş ve Mehmet Fırat ile Yüzbaşı Hakan Gençer'in de bulunduğu 17 muvazzaf asker ''terör örgütü üyesi olmak, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs'' iddiasıyla tutuklandı.

İlk operasyon

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nca daha önce yürütülen ve takipsizlik kararı verilen ''Kudüs Ordusu Terör Örgütü'' soruşturmasında usulsüzlükler yapıldığı iddialarına ilişkin 22 Temmuz'da yapılan operasyonda, aralarında İstanbul Terörle Mücadele Şubesi'nin eski müdürü Yurt Atayün'ün de olduğu 11 emniyet görevlisi tutuklanmıştı.

İkinci operasyon

Soruşturmayı genişleten savcılık, yeni deliller doğrultusunda Şubat 2015'te düzenlenen ikinci operasyonda, ''terör örgütü kurmak ve yönetmek', "kurulan örgüte üye olmak", "terör örgütünün faaliyeti kapsamında siyasal veya askeri casusluk", "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs'' suçlarından 29 şüpheli polis hakkında gözaltı kararı vermişti. Operasyonda gözaltına alınan 21 kişiden, 17'si çıkarıldıkları mahkemece tutuklanmıştı. Bu operasyonda Fethullah Gülen ve Emre Uslu hakkında da tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarılmıştı.

''Kudüs Ordusu Terör Örgütü'' soruşturmasında usulsüzlükler yapıldığı iddialarına ilişkin 'paralel yapı'ya yönelik 22 Temmuz'dan bu yana yürütülen soruşturma kapsamında toplam 28 kişi tutuklanmıştı. Son tutuklamalarla birlikte bu dosyada tutuklu sayısı 54'e ulaştı.

Savcılar ve komutan da tutuklandı

Son olarak 8 Mayıs'ta, tırların durdurulduğu soruşturmaları yürüten savcılar tutuklandı. Haklarında yakalama kararı çıkarılan Adana Cumhuriyet Başsavcısı Süleyman Bağrıyanık, Başsavcı Vekili Ahmet Karaca, savcılar Aziz Takçı ve Özcan Şişman ile eski Adana il jandarma komutanı Albay Özkan Çokay, çıkarıldıkları Tarsus 2'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nce tutuklanarak cezaevine konuldu.

Suçlama, 'Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs.' 

Erdoğan'dan Dündar hakkında suç duyurusu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, MİT tırlarının durdurulmasıyla ilgili "gerçeğe aykırı bazı görüntü ve bilgiye yer verdiği" gerekçesiyle Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve gazete hakkında suç duyurusunda bulundu.

SON VİDEO HABER

Bakan Tekin'den Kürtçe dersi ve laiklik açıklaması

Haber Ara