Sabah'tan Betül Alakent ve Pınar Çelik Nacar'ın haberine göre, Yerli turistin tatil harcamaları artarken muhafazakâr hayat tarzının daha görünür hale gelmesiyle birlikte bu kitleye yönelik otellere de talep patlaması yaşanıyor. Turizm sektörü oyuncuları otel arzının fazlalığından şikâyet ederken sezonda yüzde 100 dolulukla çalışan muhafazakâr otellerde ise arz sıkıntısı var.
Denize uzaklığı, odanın genişliği gibi konular dikkate alındığında bu tarzda bir otelde oda fiyatları diğerlerine oranla iki katına çıkıyor. Turizm Bakanlığı yetkilileri, "Diğer otellerde fiyatlar düşerken muhafazakâr otellerde artan talebe bağlı olarak her gün yükseliyor" diyor. Ortadoğulu turistin de bu tarz otellere yönelmeye başladığına dikkat çeken yetkililer, şunları anlatıyor:
"Bazı oteller sırf insanların şekline bakarak muamele yapıyor. Bir Avrupalı ya da Rus turiste gösterilen özen, giyim tarzından ötürü Ortadoğulu turiste gösterilmiyor. Bu da Ortadoğulu turistin ilgisini muhafazakâr otellere kaydırıyor. Ancak bu oteller de arz sıkışmasını fırsata çeviriyor ve fiyatlarını yükseltiyor." Yerli turistin de fiyatlar nedeniyle günlük kiralama sektörüne yöneldiğini aktaran yetkililer, bu alanda yatırımların hızla artması gerektiğinin altını çiziyor.
Tesettür mağazalarının da otellerden farkı yok. Mahalle arasındaki bir mağazada bile tuniğin fiyatı 300 liraya çıkıyor
Tekstil ülkesi Türkiye'de kendilerine uygun tarz ve ölçülerde kıyafet bulmakta zorlanan muhafazakâr kesim, tesettür mağazalarında diğerlerinin 3-4 katı daha fazla para ödeyerek alışveriş yapmak zorunda kalıyor. Kimi zaman da günlük giyim satan markaların koleksiyonları içerisinden kendilerine uygun olan ürünleri bulmaya çalışıyorlar. Nedeni basit: Muhafazakâr kesimin mecburiyeti ve serbest piyasa avantajından yararlanan mağazalar bir tuniği 100- 300, bir eteği 100-200 TL'ye satıyor. Üstelik bu rakamları adı sanı duyulmamış markalar da rahatlıkla ürünlerine etiketliyorlar. Ümraniye'de tek şubeli bir tesettür mağazasının yetkilisine yüksek fiyatları soruyoruz.
"Bu ürünler yüksek adetlerde üretilmediği için üretim maliyeti de fiyatlara yansıyor" açıklaması yapan mağaza yetkilisi, fiyatların yüksek olmasına rağmen müşteri sorunu yaşamadıklarını, satışların iyi olduğunu belirtiyor. Bu açıklamanın doğru olup olmadığını sorduğumuz Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Şeref Fayat, "Bin adedi 15 euroya mal edilen bir üründen 25 bin adet ürettirdiğinizde bu ürünün maliyeti 11 euroya kadar düşebiliyor. Yüksek kapasiteli satın alma yeteneği olan markaların daha uygun rakamlara ürün satmasının nedeni bu. Ancak bazı markalar maliyetinin çok üstünde kâr elde etmek için fiyatları ciddi oranda yükseltebiliyor" diyor.
ÜRETİCİ AYNI FİYATLAR FARKLI
Fayat'a göre tesettür giyimde rekabet çok yoğun ve yıkıcı olmadığı için markalar da ürünlerini yüksek marjlarla satışa çıkarıyor. Müşteri sıkıntısı da çekmedikleri için yüksek fiyat stratejisini değiştirmeye gerek duymuyorlar. Öyle ki aynı markanın işlek bir caddedeki mağazasındaki fiyatlarla başka bir mağazasındaki fiyatları dahi değişebiliyor.
GÜÇLÜ BİR MARKA OYUNU BOZAR
Tesettür giyim üretimi yapan firma sayısında herhangi bir artış olmadığını dile getiren Şeref Fayat, talep olmasına rağmen yeterli üretici olmadığını, hızlı giyim markalarının koleksiyonlarında tesettür giyime yer vermeleri halinde fiyatların ucuzlayabileceğini söyledi.
Fayat, "Piyasaya girecek ucuz satan güçlü bir marka oyunu bozar. Aksi taktirde bu markalar serbest piyasanın nimetlerinden yararlanmaya devam eder" diyor. Sosyal medyada da tesettür giyimin yüksek fiyatları tartışma konusu. "Fiyatlar butik ürünlerle eşit. Adını bile duymadığınız markaların fiyatları global markalara denk" diyen kadın tüketiciler, bu durumdan oldukça rahatsız.
MALİYETLER YÜKSEK
Elçi Tur'un Genel Müdürü Anıl Kasarcı, Türkiye'de 1.5 milyon yatak kapasitesi olduğunu, muhafazakâr otel oranının ise yüzde 1'le sınırlı kaldığını söyledi. Bu tarz otellerin yüzde 30 daha pahalı olduğunu aktaran Kasarcı, "Alternatif oteller bayan ve erkekler için ayrı havuz, sauna, plaj, Türk hamamı yapıyor. Bu da maliyetleri artırıyor. Ramazanın yaza gelmesi nedeniyle tatil 45-50 güne sıkıştığı için bu da fiyatları artıran bir unsur" diye konuştu.
KİRALIYORLAR
Alternatif Konaklama Derneği Başkanı, aynı zamanda günlük kiralama alanında hizmet veren hemenkiralık.com'un ortağı Mehmet Ülkü, muhafazakâr otellerdeki yüksek fiyat ve doluluk yüzünden ailelerin kiralamaya yöneldiğini ifade etti. Ülkü, "Günlüğü 500 TL'den başlayan villalarda 4 ya da 5 kişilik bir aile 2 bin 500 liraya tatil yapıyor. 5 kişilik bir ailenin muhafazakar bir otelde ortalama tatili bunun iki katı" dedi.
Muhahafazakâr kesim 'fırsatçıları'
Muhafazakar kesime hizmet veren işletmeler bu alandaki eksikliği fırsat bilerek normal fiyatların iki katı kadar üstüne çıkabiliyorlar.
10 Yıl Önce Güncellendi
2015-05-05 10:29:30
SON VİDEO HABER
Haber Ara