Nepal'deki 7,9'luk depremde ölenlerin sayısı 4 bine yaklaşırken, ülkede gıda sıkıntısı ve salgın hastalık korkusu da baş gösterdi. İngiltere'de yayımlanan Independent gazetesine konuşan bir uzman, depremin gücünün II. Dünya Savaşı'nda Japonya'nın Hiroşima kentini yerle bir eden atom bombasınınkinin 20 katına eşit olduğunu söyledi. Peki bu depremin bir benzeri Allah korusun İstanbul'da olsaydı durum ne olurdu? Türkiye'nin önemli deprem uzmanları cevapladı.
-İ.Ü Jeoloji Müh. Böl. Prof. Şener Üşümezsoy: “Nepal'deki depremin İstanbul'da olma olasılığı yok. Çünkü Nepal'de deprem merkeze 80 kilometre uzakta olmuş. İstanbul'da ise fay 15 kilometre uzaklıkta. Bize bu yakınlıkta böyle bir deprem meydana gelseydi İstanbul haritadan silinmişçesine zarar görürdü. Tarihsel depremler de Nepal'dekine benzemiyor. Ama onlar çok yıkıcı oldu...”
-İTÜ Jeofizik Müh. Böl. Prof. Ahmet Ercan: “Türkiye'de Nepal büyüklüğünde tek deprem 1939'da Erzincan'da oldu. Orada da 700 km fay kırıldı. İstanbul'da bu büyüklükte deprem olmaz. 6.4 olarak tahmin edilen bir deprem olasılığı var. O da 10 bin kişilik bir kayıp söz konusu olabilir ve kentsel dönüşümü bina olarak yapıp ada bazında yapmadığımız için yaşarız. Türkiye turizm mevsimine girerken ‘İstanbul'da deprem olur' demek de çok mantıklı değildir, hatta kötü niyetlidir.
-İ. Ü. Jeofizik Müh. Böl. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu: “Nepal'deki deprem İstanbul'da olmaz. İstanbul'da 7.3, 7.5 ya da 7.7 büyüklüğünde bir deprem bekleniyor. İstanbul'da yanal atımlı fay var. Nepal'de ise birbirinin üstüne bindiren faylar var. İstanbul'daki deprem ya Bakırköy önü ya da Tekirdağ'dan başlayacak. Gerçekleştiğinde de 17 Ağustos'taki görüntüler yaşanır. “
-İTÜ Jeoloji Müh. Böl. Prof. Namık Çağatay: “Bu büyüklükte bir deprem İstanbul'da olmayacağı için senaryosunu konuşmak da olmaz. Biz İstanbul'da 7.1 ya da 7.2'lik bir deprem bekleyebiliriz. Onun da yıkıcı etkisi Nepal kadar olmaz. Dolayısıyla İstanbul bir Nepal olmaz. Ama kendi depreminin önlemlerinin de alınması gerekiyor.
Türkiye'nin yardımı ağlattı
Katmandu'ya ulaşan ilk ülkelerden biri de Türkiye oldu. AFAD koordinasyonunda Kızılay, UMKE, GEA ve İHH toplam 70 kişilik arama kurtarma ekibiyle birlikte enkaz alanlarında çalışırken, uçaklar dolusu da yardım malzemesi taşıdı. AFAD Basın Müşaviri Doğan Eşkinat, şöyle konuştu: Evler kerpiç ve toprak olduğu için insanlar ezilerek değil boğularak ölmüşler. Cenazeler çıkarıyoruz. Türkiye çok organize olup geldi ama burada Avrupa ve ABD yok. Biraz Çin ve Hindistan var.