TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, Değerli Kağıtlar Kanunu'nda değişiklik yapıyor.
Buna göre, kanuni bildirim süresi dışında doğum nedeniyle düzenlenen Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı ve değiştirme nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 15'er TL, kayıp nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 50 TL ödenecek. 31 Aralık 2016 tarihine kadar verilen nüfus cüzdanlarından 8 TL kağıt bedeli alınacak.
Elektronik İmza Kanunu'nda yapılan değişiklikte de elektronik sertifika hizmet sağlayıcısının yükümlülükleri yer alıyor.
YENİ KİMLİK KARTLARI NE ZAMAN NASIL ALINACAK?
Tasarıyla, Nüfus Hizmetleri Kanunu'nda yer alan "nüfus cüzdanı" ibareleri "kimlik kartı" şeklinde değiştiriliyor ve aile kütüklerinde yer alacak bilgilere "biyometrik veri" ilave ediliyor. Kayıtlar sadece elektronik ortamda tutulacak.
Merkezi veri tabanında tutulan biyometrik veriler kimlik doğrulama işlemleri dışında kullanılamayacak. Kimlik kartına kayıt ve işaret konulamayacak, kimlik kartı hiçbir kişi ve kurum tarafından alıkonulamayacak.
ULUSLARARASI AİLE CÜZDANI GELİYOR
Evlenme işlemi tamamlandıktan sonra çiftlere uluslararası aile cüzdanı verilecek. Kimlik kartı, uluslararası aile cüzdanı ve mavi kart bedeli başvuru sırasında tahsil edilecek.
Tasarı, nüfus cüzdanlarının bu yılın sonuna kadar düzenlenmesi ve dağıtılmasında uygulanacak usul ve esasları da düzenliyor.
Buna göre, Maliye Bakanlığı, nüfus cüzdanlarını, bakanlıkça tespit edilen şekil, ebat ve örneğine uygun olarak bastıracak. Nüfus müdürlüklerinin ihtiyaçlarını karşılamak üzere muhasebe yetkililerine, dış temsilciliklerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere Dışişleri Bakanlığı'na gönderilecek.
YENİ DOĞAN NÜFUS CÜZDANI ÇIKARMA ÜCRETİ
Doğum bildirimleri kanuni sürede yapılırsa, nüfus cüzdanlarından değerli kağıt bedeli alınmayacak. Nüfus cüzdanını kaybedenler ile doğum olayını süresi içinde bildirmeyenlere uygulanan idari para cezası kaldırılacak.
Evlendiğini süresi içinde bildirmeyenlere 80 TL para cezası verilecek. Adres bildirimlerini süresi içinde yerine getirmeyenlere uygulanan idari para cezası 480 TL'den 80 TL'ye, gerçeğe aykırı beyanda bulunanlara uygulanan idari para cezası ise 963 TL'den 500 TL'ye indiriyor.
Tasarıyla, diğer kanunlarda yer alan nüfus cüzdanı ve hüviyet cüzdanı gibi ibarelere yapılan atıfların tamamı Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartına yapılmış sayılacak.