Özellikle yapraklarda bulunan fenolik bileşenler hakkında birçok bilim adamı çalışmalar yapmakta ve bazı hastalıkların tedavisinde kullanmaktadır. Bunlardan başlıcalarıoleuropein, hidroksitirozol, verbaskozid, luteolin 7-glikozid ve apigenin 7-glikozid'dir. Bu fenolik bileşenlerden en önemlisi ve en çok tanınanı Oleuropein'dir.
Oleuropeinantiviral, antikanser, antioksidan, antihipertansif, hipoglisemik, hipokolesterolemik, kardiyoprotektif,nöroprotektif,antiinflamatuar ve antimikrobiyal özellikler göstermesinden ötürü genellikle çalışmaların odak noktası olmuştur. Genelde tip 2 diyabet, alzheimer, kanser, hipertansiyon, damar sertleşmesi, obezite ve AIDS hastaları tarafından kullanmaktadır. Antiviral özellikleri bugünlerde en çok dikkat çeken özelliğidir, özellikle HIV-1 ve hepatatit virüsünü inhibe etmesiyle ilgili birçok yayın mevcut.
Yapılan moleküler docking çalışmalarında COVID-19'a sebep olan SARS-CoV-2 virüsünün M(pro) ana proteazının potansiyel bir doğal inhibitörü olduğu görülmüştür. Uzun yıllar yaşayan zeytin ağacından edilen en önemli etken madde, genetiği değiştirilmemiş doğal ağaçlardan özel ekstraktsyon yöntemleriyle elde edilmektedir. Oleuropein.org internet sitesinde ilgili çalışmalar yayınlanıyor.
Jan HealthProducts yetkilileri, Türkiye ve Yunanistan'da bulunan yabani zeytin ağaçlarından elde edilen yüksek Oleuropein içerikli Oleratine'i piyasaya sürdüklerini ifade ettiler. Akdeniz ülkelerinde yüksek kalitede zeytin ürünleri tüketen insanların sağlıklı ve uzun yaşamaktadır. JAN H.P. yetklileriOleratine'in birçok ülkede satışa sunulacağını ve özellikle Zeytin ağacının yetişmediği ülkeler için özel çalışmalar yapacaklarını ifade ettiler. Oleratine ilaç formunda olmayıp konsantre sıvı olarak piyasaya sürülecek ve yardımcı ürün olarak kullanılabilecek.