Firmalar tarafından üretilen mobilyalar, aylık ortalama 10 milyon dolarlık ihracata ulaşıyor. İhracatın büyük kısmı Irak başta olmak üzere Ortadoğu ülkelerine gerçekleşiyor.
ORTADOĞU'YA İHRAÇ EDİYORLAR
Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Başkanı Eyüp Sabri Ertekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentte ihraç edilen ürünler arasında orman ürünü ve mobilyaların birinci sırada yer aldığını belirtti.
Bu alandaki başarıda iş adamlarının büyük payının bulunduğunu aktaran Ertekin, orman ürünü ve mobilyaların ihracatında ülkelerin yakınlığının büyük önem taşıdığını kaydetti. Ertekin, "Kentimizde yetişen genç sanayicilerimiz bu sektöre yöneldiler. İş adamlarımız ürettikleri ürünlerini Irak başta olmak üzere Ortadoğu ülkelerine ihraç ediyor. Hatta bazı iş adamlarımız Irak'a ihraç ettiği ürünlerin pazarlamasını da orada kendileri yapıyor" dedi.
Mobilya ihracatındaki başarıda bölgenin ihtiyacına yönelik mobilyalar üretilmesinin payının büyük olduğunu ifade eden Ertekin, iş adamlarının ülke ülke gezerek o ülkenin ihtiyacına yönelik çalışma yaptığını kaydetti. Ertekin, şöyle devam etti:
"Geçen yıl mobilya ihracatımız aylık yaklaşık 10 milyon dolar civarında gerçekleşti. İnşallah bu rakamı bu yıl daha fazla yükseklere çıkarmayı amaçlıyoruz. Arkadaşlarımız mevcut pazarlarının yanına Afrika ülkelerine de açılmayı planlıyorlar. İnşallah ileriki dönemlerde hedefimiz bu sektörde 15 milyon dolar ihracat gerçekleştirmek."
ÜRÜNLERİMİZİ ÇOK GÜZEL TANITTIK
Orman ürünleri ve mobilya sektöründe kentte en fazla ihracat yapan firmanın İhracat Müdürü Mehmet Yetkin de mobilyanın can damarı durumundaki illerden uzak bir yerde üretim yapmalarına rağmen bu alandaki ihracatta önemli payları bulunduğunu belirtti.
Yatak odası takımı ve mutfak dolabı ürettiklerini anlatan Yetkin, "Yıllık 12 bin yatak odası takımı üretip ihraç ediyoruz. Ayrıca mutfak dolabı da üretiyoruz. Bu yıl farklı ürün grupları üretmeyi de planlıyoruz" dedi.
Ürünlerinin daha çok Ortadoğu ülkelerine hitap ettiğini kaydeden Yetkin, genellikle buralara ihracat yaptıklarını ancak farklı pazarlar arayışında olduklarını kaydetti. Yetkin, farklı pazarlar için Kafkasya ülkelerine yöneldiklerini dile getirdi.
İhraç yaptıkları ülkelere giderek ihtiyaçları konusunda pazar araştırması yaptıklarına dikkati çeken Yetkin, "Gittiğimiz ülkelerde ürettiğimiz yatak odası ve mutfak dolaplarının pazarlanmasıyla ilgili çalışmalar yaptık. Ürünlerimizi çok güzel tanıttık. Fabrikamızda da birçok ülkeye hitap edecek kalitede ve bu ülkelerde insanların zevklerine hitap edebilecek, onlara uyum sağlayan mobilyalar ürettik. Ortadoğu'da çok şey kazandık ve ülkemizi çok güzel temsil ettiğimizi düşünüyoruz" diye konuştu.
HAM MADDE BAŞKA İLLERDEN GETİRİLİYOR
Mobilya sektöründe ham maddenin bölgede bulunmadığını için Kastamonu ve Sakarya'dan getirtildiğini aktaran Yetkin, sözlerini şöyle tamamladı:
"Ham maddenin taşınması bizim gibi büyük üretim kapasitesine sahip firmalar için büyük külfet ama biz ham maddeyi kendi araçlarımızla bulunduğu yerden taşıyıp getiriyoruz. Bu bakımdan ham maddenin taşınması sırasındaki giderlerimizi minimize ettik. Bunun yanı sıra yüklü alımlar yapıyoruz ve ödemelerimizi nakit yaptığımız için oldukça uygun fiyata ham maddeyi alıyoruz. Bunların hepsi bize bir avantaj getiriyor. İleriki dönemde maliyetleri daha da azaltmak ve ülkemizdeki orman varlığını korumak amacıyla ham maddeyi ithal etmeyi düşünüyoruz."