Dolar

34,0973

Euro

38,0933

Altın

2.874,79

Bist

9.900,25

Oropouche Virüsü Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Oropouche virüsü, sinek ısırığı ile bulaşan ve ciddi sağlık sorunlarına yol açan bir virüstür. Güney Amerika ve Karayipler'de sıkça görülen bu virüs, şimdi de Avrupa'da vakalara yol açtı. Belirtileri arasında ani yüksek ateş, şiddetli baş ağrısı ve döküntüler bulunuyor. Virüsün henüz bir aşısı veya kesin tedavisi yok.

1 Ay Önce Güncellendi

2024-08-22 10:29:03

Oropouche Virüsü Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Oropouche virüsü (OROV), Güney Amerika ve Karayipler'de yaygın olarak görülen ve "tembel hayvan ateşi" olarak da bilinen bir virüstür. Bu virüs, özellikle küçük sinekler ve bazı sivrisinek türlerinin ısırığı ile insanlara bulaşır. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) tarafından yapılan açıklamalara göre, virüs, son zamanlarda Avrupa'da da görülmeye başlanmış ve Almanya, İtalya ve İspanya'da toplam 19 vaka rapor edilmiştir.

OROPOUCHE VİRÜSÜNÜN BELİRTİLERİ NELER?

Oropouche virüsü enfeksiyonu, ani yüksek ateş, şiddetli baş ağrısı, titreme, kas ve eklem ağrıları gibi semptomlarla kendini gösterir. Ayrıca, hastalarda ışığa karşı hassasiyet, baş dönmesi, göz ağrısı, mide bulantısı, kusma ve vücutta başlayıp kollara ve bacaklara yayılan döküntüler de görülür. Semptomlar genellikle bir haftadan kısa sürer, ancak hastaların yaklaşık yüzde 60'ında semptomlar birkaç gün veya haftalar sonra tekrar ortaya çıkabilir.

OROPOUCHE VİRÜSÜNÜN TEDAVİSİ VAR MI?

Şu an için Oropouche virüsüne karşı bir aşı veya spesifik bir tedavi bulunmamaktadır. Tedavi, semptomların hafifletilmesine ve hastaların yaşam kalitesinin artırılmasına yönelik destekleyici bakım yöntemleri ile sınırlıdır. Hastalar, dinlenme, sıvı alımı ve ağrı kesicilerle semptomlarını yönetebilirler. Ancak, virüsün yayılmasını önlemek için sinek ısırıklarından korunma önlemlerine dikkat edilmesi önemlidir.

SON VİDEO HABER

'Gazze Kasabı'nı ekranda gören kadın, televizyonu imha etti!

Haber Ara