Dolar

34,5424

Euro

36,0063

Altın

3.006,41

Bist

9.549,89

'Oruç, iletişimi kuvvetlendirir'

Uzman Psikolog Aycan Bulut, orucun psikolojik ya da fiziksel sağlık sorunu olmayan kişilerde oldukça olumlu etkileri olduğunu anlattı.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-07 10:14:51

'Oruç, iletişimi kuvvetlendirir'

Özellikle kişiye olan faydalarından Ramazan ayı oldukça önem taşıyor. Bireyler oruç sayesinde iç disiplini sağlayarak dürtülerini kontrol altına almayı öğreniyor.

Uzman Psikolog Aycan Bulut, orucun ruh sağlığı üzerindeki etkilerini anlattı.

Psikolojik rahatsızlık yoksa oruç faydalıdır

Ramazan ayının sıcak yaz günlerine denk gelmesi genel vücut sağlığı dışında ruh sağlığı üzerinde de olumlu/olumsuz bazı etkiler oluşturabilir. Günlerin uzun olması, aşırı sıcaklar ve terleme nedeniyle oluşan su kaybı gibi faktörler kişilerde gerginliğe ve tahammülsüzlüğe sebep olabilir. Özellikle oruç tutan bireylerde bu durumlar daha sık gözlemlenebilir. Sıcaklarda aç, susuz kalmak direncin zayıflamasına ve istenmeyen tepkiler verilmesine yol açabilir. Bu gayet doğal bir durumdur. Ancak oruç tutmak herhangi bir psikolojik ya da fiziksel sağlık sorunu olmayan kişilerde oldukça faydalıdır. 

Bireyin iç disiplinini sağlar

Oruç tutmanın bireyin iç disiplinini sağladığını söyleyen Central Hospital'dan Uzman Psikolog Aycan Bulut, “Orucun vücuda yararları olduğu kadar manevi yönden bireye kattığı tatmin duygusu da fazladır. Oruç sayesinde kişi hem iç disiplinini sağlar hem de güçlü dürtülerini kontrol altına almayı öğrenir. Manevi yönden tatmin olan bireyler daha huzurlu, sakin ve sabırlı olurlar. Orucun ayrıca toplumsal açıdan birleştirici özelliği de vardır. Bireylerin yaz sıcaklarıyla mücadele ederek aynı anda oruç tutması, umutla ve sevgiyle ibadetinin karşılığını beklemesi insanları birbirine daha da yakınlaştırır” diyor.

Aile içi iletişim kuvvetlenir

Orucun aile içi iletişimi de kuvvetlendirdiğine dikkat çeken Uzman Psikolog Aycan Bulut,“Bilindiği gibi oruç tutmak yüzyıllardır devam eden bir ibadet şeklidir ve kültürel aktarımda yeri oldukça büyüktür. Orucun özellikle aile bağlarını güçlendirici etkisi de vardır. Anne, baba ve çocuklardan oluşan bir iftar sofrası aile içi iletişim ve etkileşimi de olumlu yönde etkiler. Ebeveynler ve çocuklar Ramazan ayı sayesinde bir arada daha fazla vakit geçirme fırsatı bularak, manevi yönden birbirlerine de destek olurlar. Şefkatli olmak, merhamet göstermek, anlayışlı olmak, insanları koşulsuz sevmek ve sabırlı olmak gibi meziyetler Ramazan ayında daha çok hissedilir” diyor.

Daha özverili ve paylaşımcı olunuyor

Ramazan ayında aile içi ilişkiler haricinde kişilerin sosyal çevresiyle olan bağları da oldukça kuvvetlenir. İş ya da sosyal hayattaki arkadaşlıklarda daha özverili ve paylaşımcı olunur. Kişi karşısındaki bireyi anlamak için çaba gösterir. Herhangi bir tartışmada kavga etmek yerine mevcut durumu düzeltmek için karşısındaki kişiye anlayışla yaklaşır ve ona adım atar. Tüm bu özellikler göz önünde bulundurulduğunda oruç tutmanın insanları ruhsal açıdan tatmin ettiği ve daha duyarlı bir bireye dönüştürdüğü de söylenebilir.

Beslenme ve uyku düzenine dikkat edilmeli

Sıcak aylarda oruç tutmanın psikolojik hastalıkları olan kişileri olumsuz etkileyebileceğini belirten Bulut, “Havanın çok sıcak olması, metabolizmada oluşan sodyum, potasyum ve kalsiyumla ilgili dengeleri değiştirdiğinden bu kişiler strese daha açık hale gelebilir. Ancak uzmanlar sıcaklardan korunup, beslenme ve uyku düzenine dikkat edildiği takdirde orucun insan psikolojisi üzerinde olumlu etkileri olduğunu belirtiyor. Bu sebeple yaz döneminde orucun neden olduğu sinirli ruh halini önleyebilmek için çok dikkatli olunması gerekir. Özellikle iftar ve sahur öğünlerinin aksatılmadan yapılması vücudun alışık olduğu sistemini sarsmaması için oldukça önem taşır” dedi.

Haber Ara