Dolar

34,5424

Euro

36,0063

Altın

3.006,41

Bist

9.549,89

Oyunun Adı Mikromobilite, Kazanmanın Yolu Altyapı

E-scooter ve bisiklet paylaşım programlarının özellikle pandemi sonrası eskisi kadar rağbet görmeyen toplu taşımaya alternatif olarak tercih edilmesi sebebiyle hiç beklenmeyen bir sorun artık gündemleri meşgul ediyor.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-08-09 15:16:30

Oyunun Adı Mikromobilite, Kazanmanın Yolu Altyapı

Nereye park edilecekler?
COVID-19'un tarumar ettiği mikromobilite endüstrisi, önlemlerin hafiflemesiyle kırbaç misali yükselişe geçti. İnsanların bireysel taşımaya ve özellikle kirala bırak mantığıyla çalışan elektrikli bisiklet, elektrikli scooter ve kiralık bisiklet gibi mikro ödemelerle çalışan hizmetleri eskisinden de çok tercih ettiği ortaya çıktı. Tüm bunlar bu hizmetleri sunan şirketler ve belediyeler için kulağa çok iyiymiş gibi gelse dahi ortada büyük bir problem var; hiçbir şehir bu talebe hazırlıklı değil. Özellikle zincir mikromobilite sistemlerinin karşılaştığı en büyük sorun tüm seyahatın ve sonrasının sağlıklı, temiz ve çevreye en az etkiyle gerçekleştirilebilmesi. Üreticiler altyapı çalışmalarının ve bunlara ayrılan fonların akıllıca harcanmasını hedefliyor. Parmakla gösterilen şehirlerde dahi hala şahıslara ait bisikletlerin dahi iş yerlerinin, aktarma istasyonlarının etrafında park yeri bulmaları çok büyük bir sorun olarak görülüyor. Buna ek olarak, artan talep ve yeni iş modellerinin ortaya çıkması; şehirlerin altyapılarını çökme noktasına getirmiş, sokakların park yeri bulunamadığından ortaya bırakılmış kiralama modeli uygulayan bazı şehirlerde en büyük problemlerden biri bisikletinize uygun bir park yeri bulmak şirketlere ait bisiklet ve scooterlarla dolduğu bir tablo ortaya çıkarmış görünmekte.
Sorun Sadece Kiralama Şirketleri Değil
Uzmanlar bu sorunun sadece kiralama şirketleri sebebiyle değil hobi hariç günlük ulaşım amacıyla kullanılan bisikletlerin sayısının da artmasıyla alakalı olduğunu ileri sürmekte. Bununla birlikte özellikle gelişen teknolojiler bu araçların güvenliğini GPS teknolojisi ile sağlayabilse dahi bu sadece sorunun bir yüzü olarak karşılarına çıkmakta. Şehirlerin düzeninin sağlanması, gerekli trafik yasa ve kurallarının şekillendirilmesi, bisiklet ve scooter gibi bireysel mobilite bazlı cihazların park edebileceği istasyonlarının sayısının, kalitesinin artırılması ve lokasyonlarının akıllıca seçilmesi de büyük önem arz etmekte.
Sektörün önemli girişimlerinden Beryl şirketinin kurucu zekası Philip Ellis, bu sistemlerin hem yasal ortamda hem de pratik anlamda en iyi entegresini gerçekleştiren şehirlerin geleceği yakalamada ilk sıralarda gösterileceğini düşünüyor. Hem uç uca seyahati mümkün kılan hem de insanların bireysel seyahat özgürlüğünün ulaştığı en üst noktalardan biri olduğu düşünülen mikromobilite şirketleri bu konuda belediyelerle eş zamanlı projeler yürütmeye de sıcak bakıyorlar.
Pedal Çevirmek Hayat Kurtaracak
Yapılan araştırmalara göre günlük ulaşımını ve ihtiyaçlarını gerek şahsi gerek kiralık bisiklet, e-bisiklet veya benzeri kişisel iki tekerli ulaşım araçlarıyla yapan insanlar; içine dahil oldukları fiziksel aktivite, eylemin kendisinin dinlendirici etkisi ve açık havada olmanın insan beynine sağladığı psikolojik faydalar ile hayatlarını daha verimli geçirebildiklerini ifade ediyorlar.  kaan2
Bisiklet Paylaşım İstasyonu
Toplum sağlığı açısından irdelendiğinde şehirler; yakın gelecekteki büyüme planlarına ve çıkaracakları regülasyonlara dahil edecekleri; yeni yapılan altyapı ve toplu taşıma hizmetlerini, iş yerlerini, alışveriş merkezlerini kapsayan mikromobilite, bisiklet vb. Bireysel ulaşım merkezli bir yaklaşım sayesinde binlerce insanın ulaşım sebepli temasını en aza indirgeyerek birçok hayat dahi kurtarabilecekler.
Amerika Birleşik Devletlerinin Colorado Eyaletine bağlı Aspen, Basalt WE-cycle adı verilen program ile öncü olacağının sinyallerini veriyor. Pilot uygulama olarak başlayan elektrikli bisiklet paylaşma platformu daha ilk gününde geniş kitlelere ulaşmayı başarmıştı. Hedefleri 240 bisiklete ulaşarak teknoloji, bisiklet ve bireysel ulaşımın faydalarını tüm topluma yaymak ve bunu yaparken karbon ayak izlerini minimumda tutmak.
Uzmanlar toplu taşımaya azalan rağbetin bu hizmeti kullanmak zorunda kalan yaşlı, engelli veya bir sebepten iki tekerli araçları veya otomobilleri kullanamayacak kesim için de olumlu bir yan etki olarak görüyorlar.

SON VİDEO HABER

Liseli, kalbinden bıçaklanarak öldürüldü

Haber Ara