Patates tescillendi
Türkiye'nin ilk beyaz patates çeşidi olan 'Başçiftlik Beyazı'nın tescillendiği bildirildi...

Oluşturma Tarihi: 2016-04-23 04:11:33

Güncelleme Tarihi: 2016-04-23 04:11:33

Anadolu Ajansı'nın haberine göre; Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr.Güngör Yılmaz, 10 yıldır sürdürdüğü çalışmanın ardından Tokat'ın "Başçiftlik Beyazı" isimli patatesin tescillendiğini bildirdi.

Prof. Dr. Yılmaz, yaptığı açıklamada, yıllardır patates üzerine çalışmalar yaptığını, 2005 yılından bu yana da Tokat'ın Başçiftlik ilçesinde üretilen "Başçiftlik Beyazı" isimli patates üzerinde araştırma yaptıklarını söyledi.

Türkiye'nin yerli patates çeşitlerine ihtiyacı olduğunu, bu kapsamda da "Başçiftlik Beyazı" için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğüne tescil başvurusunda bulunduklarını anlatan Yılmaz, şöyle konuştu:

"Yıllardan beri bu beklentilere cevap bulabilmek için geceli gündüzlü çalışmalarımızı ortaya koyduk. 19 Nisan itibariyle milli patates çeşidi listesine Türkiye'nin ilk beyaz patatesini tescil ettirerek eklemiş olduk. Bu bizim müthiş sevinç kaynağımız. Ülkemiz için bir gurur olduğunu düşünüyorum. Çünkü yıllardan beri 100'ün üzerinde patates çeşidi üreten, yabancı ülkelerin, Almanya'nın, Hollanda'nın, Fransa'nın, Amerika'nın ve Fransa'nın çeşitlerini üreten bir ülkeydik. Artık yerli çeşitlerin üretim zamanı gelmiştir diyebiliriz."

Verimi yüksek

"Başçiftlik Beyazı"nın dekar başına verdiği ürünün diğer patates çeşitlerinin üzerinde olduğunu belirten Yılmaz, "Patates Türkiye ortalamasında 1 dekara 3 ton 100 kilogram verim veriyor. Başçiftlik beyazının ise dekar başına 4 ton 243 kilogram verimi oldu. İyi bir verim. Potansiyeli de var. Besleme şartlarını bulduğu zaman 4 ton veya 5 ton verim alınacak bir çeşit. Türkiye'nin tohumluk bakımından dışa bağımlılığını azaltmayı istiyoruz. Ne kadar yerli çeşit tescil edilirse ve tohumlukları üretilebilirse, pazar bulunursa yabancı çeşitlerin pazar payı azalacak." diye konuştu.