1 Kasım genel seçimleri öncesi son kez toplanan Milli Güvenlik Kurulu'nda (MGK), Ankara'daki bombalı saldırının çok yönlü olarak ele alındığı belirtildi. MGK'da Suriye'de yaşanan gelişmeler ve hava sahası ihlalleri de ele alınırken PKK'nın Suriye'deki kolu PYD için 'terör örgütü' tescili isteneceği öne sürüldü.
Vatan Gazetesi'nin haberine göre; Milli Güvenlik Kurulu'nun Ekim ayı olağan toplantısı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında, dün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yapıldı.
6 saat süren toplantının ardından yayınlanan 6 maddelik bildiride, özetle şu ifadeler yer aldı:
Vatandaşlarımızın huzur ve güvenliği ile kamu düzeninin sağlanmasına müteallik hususlar etraflıca görüşülmüştür. Ülkenin iç ve dış güvenliğine yönelik tehditler ile alınan ve alınacak olan tedbirler hassasiyetle değerlendirilmiş, güvenlik güçlerinin fedakâr ve kahramanca mücadelesi takdirle karşılanmıştır. Ankara'da meydana gelen menfur saldırı, yürütülen adli ve idari soruşturmalar çerçevesinde çok yönlü olarak ele alınmıştır. Milli güvenliğimizi tehdit eden ve "terör örgütleriyle" işbirliği içerisinde hareket eden paralel devlet yapılanmasına karşı yürütülen kararlı mücadelenin çok yönlü olarak sürdürüleceği teyit edilmiştir
SEÇİM GÜVENLİĞİ TEDBİRİ
1 Kasım 2015 tarihinde yapılacak olan 26. dönem milletvekili genel seçiminin huzur ve güven ortamı içerisinde gerçekleşmesine yönelik tedbirler hakkında kurula bilgi sunulmuştur.
Suriye'de yaşanan ve uluslararası niteliği gün geçtikçe artan gelişmeler etraflıca değerlendirilmiş, güney sınırlarımıza yakın bölgelerde yaşanan hareketlilik, yapılan hava sahası ihlalleri de dâhil olmak üzere, ele alınmış ve sınır güvenlik tedbirleri gözden geçirilmiştir. Rusya ve İran'ın Suriye'deki rejimle ve bölgedeki gelişmelerle ilgili tutum ve politikaları değerlendirilmiştir. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu ve Terörizmle Mücadele Zirvesinde ele alınan konular hakkında Kurul'a bilgi sunulmuştur.
İSRAİL'E ELEŞTİRİ
PKK'nın Suriye'deki uzantılarının da (PYD) uluslararası alanda "terör örgütleri" kapsamında tescilinin gerekliliğinin altı çizilmiş, IŞİD'e karşı mücadelenin kararlılıkla sürdürüleceği vurgulanmıştır.
Uluslararası toplumun mülteci sorununa çözüm bulmak amacıyla daha somut ve gerçekçi adımlar atması gerektiği, bunun Avrupa ve dünya için de önemli bir problem olduğu dile getirilmiştir.
Yemen, Libya ve Mısır başta olmak üzere Kuzey Afrika ve Orta Doğu'da yaşanan gelişmeler hakkında Kurul'a bilgi verilmiş, İsrail'in Kudüs şehri ve Mescid-i Aksa'da izlediği tahrik edici tutumun kabul edilemez olduğu belirtilmiştir.
Kıbrıs'ta müzakere sürecinde meydana gelen gelişmeler ele alınmış, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde yaşayan kardeşlerimize olan desteğimiz teyit edilmiştir.