Dolar

34,5086

Euro

36,1666

Altın

2.981,23

Bist

9.367,77

Ramazanda Sağlıklı Beslenmenin İpuçları

Ramazanda oruç tutanların yeme içme dengesinin değiştiğini belirten Diyetisyeni Çisil Güneş, ramazanda sağlıklı beslenmenin ipuçlarını paylaştı. Güneş, Ramazanda uzun süre açlık ve susuzluk yaşayan vücudun bu süreçten olumsuz etkilenmemesi için hamur işi, şarküteri ve kızartma gibi yiyeceklerden uzak durulmasını söyledi; sıvı tüketiminin önemine de dikkat çekti.

2 Yıl Önce Güncellendi

2023-03-22 12:14:56

Ramazanda Sağlıklı Beslenmenin İpuçları

İftar için önerilerini paylaşan Diyetisyen Çisil Güneş, “İftara, peynir, zeytin, çorba, salata gibi hafif seçeneklerle başlayıp; 10-15 dakika kadar bekledikten sonra az yağlı et, tavuk, balık veya kuru baklagil yemeği, sebze yemeği veya salata, yoğurt ile devam edilebilir. Ekmek tercihi olarak kan şekerini hızlı yükselten pirinç, beyaz ekmek, patates vb. yerine bulgur pilavı, tam tahıllı ekmek, tam tahıllı makarna vb. tercih edilmelidir. Beslenme düzenindeki değişikliklere bağlı olarak oluşabilecek kabızlığı da önlemek için sıvı tüketiminize dikkat etmelisiniz. Yetişkin bir insanın ihtiyacı olan yaklaşık 2-2.5 litre su, iftar ile sahur arasında tüketilmelidir. Çay, kahve demir emilimini etkilediğinden yemeklerden yaklaşık 1 saat sonra tüketilmeli; aynı zamanda diüretik etkilerinden dolayı su tüketimi artırılmalıdır” diye konuştu.

SAHURA MUTLAKA KALKILMALI

Oruç tutarken mutlaka sahura kalkınması gerektiğini kaydeden Çisil Güneş, “Ramazan döneminde en sık yapılan hataların başında sahuru atlamak ve tek öğün beslenmek gelmektedir. Tek öğünle beslenmek; uzun süren açlık ile beraber düşen kan şekeri sonucunda yapılan öğünde hızlı, fazla ve basit karbonhidratlar içeren besinlerin yenilmesine neden olmaktadır. Ayrıca uzun süren açlık, metabolizma hızının yavaşlamasına sebep olmaktadır. Bütün bunlarla beraber oruç tutulan dönemde hareketsiz kalmak kilo almanıza sebep olacaktır. Bu yüzden sahur ihmal edilmemeli ve sahurda uzun süre tok kalmanızı sağlayacak protein ve liften zengin sağlıklı bir öğün yapılmalıdır.

KIZARTMA VE HAMUR İŞİNE DİKKAT!

İftar ve sahurda uzak durulması gereken besinler hakkında da bilgi veren Çisil Güneş, şöyle devam etti: “İftarda ve sahurda; kızartma, kavurma, salam, sosis, sucuk gibi çok yağlı, çok baharatlı, tuzlu yiyeceklerden uzak durmalısınız. Bunlar daha fazla susamaya neden olacağı için oruç tutmanızı güçleştirecektir. Ramazan ayında, mideyi de rahatsız etmemek ve kalori alımını kontrol etmek için en doğru pişirme yöntemleri ızgara, fırınlama, haşlama veya buğulamadır. Sahurda çok yemek yerine, daha yavaş sindirilen, daha uzun süre tokluk hissi sağlayan proteinli ve lifli; yumurta, tam tahıllı ekmek, süt ürünleri, çiğ kuruyemişler, taze meyveler tercih edilebilir. Ramazanın simgelerinden birisi de Ramazan pidesidir. Elbette pide yasak değil, ama miktarına dikkat ederek ve sıklığı ayarlanarak tüketilmeli. 1 avuç içi büyüklüğünde Ramazan pidesi ( yaklaşık 25-30 gram ), 1 dilim ekmeğin kalorisine eşittir. Pidenizi evde tam tahıllı unlarla hazırlayarak lif oranını artırıp, daha sağlıklı hale getirebilirsiniz. İftarda aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine sütlaç, güllaç, muhallebi veya meyve tatlılarını da iftardan 1 saat sonra tercih edebilirsiniz. Ayrıca iftardan 1-2 saat sonra kısa mesafeli yürüyüşler yapmanız sindirime yardımcı olacaktır. Kilo vermeye çalışan bireylerin ise sahurdan 12 saat sonra, yani iftara 1-2 saat zaman kala tartılması en doğru sonucu verecektir”

WhatsApp Image 2023-03-22 at 11.44.09

SON VİDEO HABER

Otobüs durağına dalan otomobil, 3 öğrenciyi yaraladı

Haber Ara