Bianet'in haberine göre, RTÜK İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı tarafından bir televizyon kanalındaki diziyle ilgili hazırlanan ihlal raporunda, dizideki kadın karakterin 'kötü kadın' olarak nitelenmesi sonrasında Üst Kurul'da tartışma yaşandı. İtirazlar üzerine 'kötü kadın' ifadesinin yazılmaması kararı alındı.
RTÜK'ten bazı muhalefet üyeleri, uzmanın, rapora konu dizi için "Dizideki kötü kadının hedefine doğru gidişi her bölümde canlı tutularak ana hikâyenin örgüsü devamlı izleyicinin zihninde canlı tutulmaktadır" ifadesiyle tanımlamasına tepki gösterdi.
'Kötü kadın' ifadesini toplumsal cinsiyet eşitliğine aykırı bir yaklaşım olarak değerlendiren üyelerin itirazı üzerine, bundan sonra izleme raporlarında doğrudan yargı ve hüküm belirten 'kötü kadın' ifadesinin yazılmaması, raporlarda senaryoda yüklenen rolün tarif edilmesi benimsendi.
HDP'Lİ ÖNGEL: AYRIMCI VE ERİL BİR YAKLAŞIM
RTÜK'ün HDP kontenjanından üyesi Ersin Öngel, "Kadının ve kadın kimliğinin negatif nitelemelerle birlikte ele alınıp bu şekilde yansıtılması cinsiyetçi, ayrımcı ve eril bir yaklaşımdır" dedi.
Raporların erkek uzmanlarca yazıldığına dikkat çeken Öngel "Raporların dili erkek bakış açısını yansıtmaktadır" diyerek, "bundan sonraki raporlarda ‘kötü kadın' gibi kadın kimliğini aşağılayan ve yargı belirten ifadelerin yer almaması konusunda kurul olarak bir hassasiyet oluşturduk" açıklaması yaptı.
KADIN ÖRGÜTLERİNE ÇAĞRI
Öngel, RTÜK'ün yıllık eğitim-faaliyet planlaması için televizyonlarda kadına yönelik şiddet, cinsel saldırı ve tacizi özendiren içeriklerin araştırılması önerisinde bulunduklarını belirterek, kadın örgütlerine, cinsiyetçi yayınları RTÜK şikayet hattına bildirme çağrısı yaptı.