Rumelihisarı Fetih camisine kavuşuyor
Osmanlı'nın İstanbul'da yaptırdığı ilk ibadethanelerden Boğazkesen Fetih Mescidi, 29 Mayıs'a yetiştirilecek.

Oluşturma Tarihi: 2015-05-08 10:38:33

Güncelleme Tarihi: 2015-05-08 10:38:33

Yeni Şafak'ın haberine göre; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeniden yapımına karşı çıkan sanatçılara, "Kimin bağından kimi kovuyorsunuz?" diye tepki gösterdiği Boğazkesen Fetih Mescidi, açılış için gün sayıyor. Yüzde 80'i tamamlanan mescit, İstanbul'un fethedildiği 29 Mayıs tarihinde ibadete açılacak.

Gidip yerinde gördüğümüz mescidin hazin bir hikâyesi var. Meğer 2008'e kadar konserlerin verildiği kuzey tribünlerinin altı, bir mezarlıkmış. Konserler iptal edilene kadar millet, ecdadın kemikleri üzerinde eğleniyormuş.

Tarihi Rumelihisarı'nın içinde 1953'e kadar yerleşim varmış. Hisarın ve mescidin öyküsünü Sema Kancan Göncüoğlu anlattı:

"Osmanlı İstanbul'unun ilk eserleri olan Anadoluhisarı ve Rumelihisarı içerisindeki mescitler ilk fetih mescitleridir. Boğazkesen veya Fatih/Fetih Mescidi olarak bilinen Rumelihisarı içerisindeki mescit, bir sarnıç üzerine inşa edilmiş. Alttaki doğal su kaynağı, nem ve yükselti sağlamış. Ancak 18. yüzyıl sonunda meydana gelen depremde mescit sarnıç içine çökmüş. Fatih dönemine uzanan mescidin minaresi günümüze kadar mevcudiyetini korudu. Bugünkü Rumelihisarı içerisinde 1953 senesine kadar Kaleiçi Mahallesi olarak bir yerleşim yeri vardı. Burada geleneksel mimariyi yansıtan ahşap evler yer almaktaydı. 1953-1957 arasında yapılan Rumelihisarı restorasyonunda mahalle istimlak edilerek yıktırıldı. Mescit alanı da bir platform haline getirildi. Mescidin haziresinin (mezarının) olduğu yere de tribün amaçlı basamaklar yapıldı."



EGZOZ VE YAĞ BULUTLARI TARİHİ DEĞERLERE ZARAR VERİYOR

Denizden gelen tuz ve sülfat bulutları ile egzoz ve yağ bulutları hisarı yıprattığını söyleyen Göncüoğlu, şu bilgileri verdi, "Düşünün, çoğu tarihî yerde flaşlı çekime izin verilmez. Ama burada ses ve sahne ışıkları hisarı mahvediyordu. Allah'tan Türkiye gazetesi kampanya başlattı ve Hisar'daki bu işkence bitti. Burada eski mahalle yok. Ancak yeniden ihya edilen mescidin sembolik bir anlamı var. Burada Fetih ruhu yaşayacak. 29 Mayıs 2015 tarihinde mescidin tamamlanması hedeflenmiş. Minarenin günümüze ulaşan tek orijinal parça olması hasebiyle restorasyonu biraz daha uzayacakmış. Denilene göre en geç yapı temmuz ayında tamamlanmış olacak. Ziyaretçiler gelip dua edecek. Fakat şadırvanı planlanmamış, o da bir eksiklik. Buranın toptan Fetih Müzesi olması lazım."