Salatalık, Türk mutfağında sıkça kullanılan, "Cucurbitaceae" bitki ailesinin bir üyesidir. Bu aileye ait diğer üyeler arasında kavun ve karpuz da bulunur. Genellikle sebze olarak tüketilse de, botanik olarak bir meyvedir.
Salatalık Çeşitleri Nelerdir?
Sofralık ve turşuluk olarak iki ana gruba ayrılan salatalık çeşitleri, boyutlarına, mevsimlere, görünüşlerine ve lezzetlerine göre farklılık gösterir. Salatalığın mevsimi yaz aylarıdır ve genellikle Haziran – Eylül arasında tüketilir.
Salatalık Kalori ve Besin Değeri Nedir?
Salatalığın kalori içeriği oldukça düşüktür. Ortalama bir salatalık 12 – 16 kalori içerir. %90 su oranına sahip olan bu sebze, düşük şeker oranıyla dikkat çeker.
SALATALIK FAYDALARI NELERDİR?
Salatalık, A, B, C, K vitaminleri ve potasyum, magnezyum, fosfor gibi mineraller açısından zengindir. Ayrıca, mide ve bağırsak sağlığına olumlu etkiler yapar ve antioksidan özellikler sağlar. Salatalığın kanser ve kalp hastalıkları riskini azaltıcı etkileri üzerine araştırmalar devam etmektedir.
SALATALIK KÜRÜ NASIL YAPILIR?
Salatalık detoksu, salatalık suyu, çayı, limonlu su ve nane gibi malzemelerle yapılabilir. Günlük olarak birkaç bardak tüketmek salatalığın faydalarını artırabilir.
SALATALIK MASKESİ NASIL YAPILIR?
Salatalık, cilt bakımında da kullanılır. Ciltte parlaklık, gözenek sıkılığı ve nem dengesi sağlar. Basit maskeler, salatalık ile yoğurt, süt ve bal karışımlarıyla yapılabilir. Göz altı torbalarına da iyi gelir.
Salatalık Zayıflatır Mı? Salatalık Diyeti Nedir?
Salatalık düşük kalorili olduğu için diyetlerde sıkça yer alır. Ancak sadece salatalık yiyerek zayıflama sağlamak sağlıklı olmayabilir. Bir beslenme uzmanına danışarak dengeli bir diyet programına dahil edilmelidir.
Salatalık Hastalıkları Nelerdir?
Salatalık bazı kişilerde alerjik reaksiyonlar veya sindirim sorunlarına yol açabilir. Tüketim sonrası rahatsızlık hissedildiğinde bir doktora başvurulmalıdır.