Ev veya iş yerlerimizde kolaylık sağladığı gerekçesiyle sıkça poşet çay ya da başka bir ifade ile sallama çal içiyoruz. Bu konuda sallama çayların sağlıksız hatta kanserojen olduğu hususunda bazı yorum ve söylentiler de yok değil
Peki bu çaylarda durum nedir?
Öncelikle sallama çay ya da poşet çay kullanırken bu söylentilere mesafeli yaklaşmanız gerekiyor. Çaydanlıkta siyah çay, bitki veya meyve çayı demleme şansınız varsa öyle yapmanız tabiki önemli. Ama "sallama çay kullanmanızda da hiçbir sakınca yok" görüşleri mevcut. Poşet çaylarda kullanılan torba hammaddesinin hiçbir plastik ya da kanserojen madde içermediğini belirten uzmanlar bu çayların bulunduğu poşetlerin bir muz ağacı türü olan Abakaağacının yapraklarının kalın saplarından elde edilen liflerden yapıldığını belirtiyorlar.
Bu tip muz ağaçların yetiştiği bölge Filipinler. Torbaların yüzde 90 üretimi bundan dolayı burada gerçekleşiyor. Bu lifleri beyazlatmak için de hidrojen peroksit kullanılırken Hidrojen peroksit, zararlı bir madde değil bilinen oksijenli su. Bu madde, torba üretiminde kullanılacak lifleri beyazlatır ve kalıntı da bırakmıyor
Partiküllerin karışma ihtimali
McGill Üniversitesi'nde Kanadalı bilim adamlarınca yürütülen araştırmada, demlenen poşet çayların suya 11.6 milyar mikro partikül ve 3.1 milyar nanopartikül plastik sızdırdığı da ortaya çıktı.Plastik poşet çay kullanımıyla çaya nanoplastik parçaların karışma ihtimali de var.Bu parçacıklar hücrelere sızabilecek kadar küçük.Mümkün olduğu kadar plastik poşetler kullanmamak gerekiyor. Kaliteli poşet kullanımı burada önemli. Bazı poşetlerde zımba teli de olabiliyor. Buna da dikkat etmek faydalı olacaktır.
Bilimsel net veri yok
Dünya Sağlık Örgütü'nün, mikro plastik partiküllerin insan sağlığı üzerinde risk oluşturduğuna dair bir açıklaması bulunmuyor. Ancak Birleşmiş Milletler, çevredeki ve insan vücudundaki plastik yayılımının etkileri üzerine daha detaylı incelemeler yürütülmesi gerektiğini açıkladı. Uzmanlar ise, söz konusu plastik partiküllerin insan sağlığı üzerindeki etkileri hakkında henüz hemfikir değil.
Yeşil mi siyah mı ikilemi?
Yeşil çay yaprakları tam fermente olmaz. Bu da bazı önemli besin içeriklerinin değişmeden kalmasını sağlıyor. Yeşil çay siyah çaya göre daha az kafein içerir. Kahvede olan kafein miktarının ise dörtte biri kadar kafein içermekte. Yeşil çayda yaprak da farklılaşabilir.
Hem yeşil, hem de Siyah çay Camellia Simensis yapraklarından yapılır. Yeşil çay fermente olmazken siyap çay fermente edilen, üretim olarak biraz daha komplikedir.Üretim tekniklerinin farklı olması nedeniyle ihtiva ettikleri besin içeriği de farklı.
Demlenmeli mi demlenmemeli mi?
Poşet çayda partiküllerin suya karışımı belli bir zaman alırken demlemede direkt bir temas sözkonusu.Yani arada o kadar da büyük bir fark yok.Ama demleme çay tercih eden ayrı ve büyük bir kitle olduğu da unutulmamalı...
İyi bir çay demlemek için öncelikle demliğin porselen veya cam olması önemli. Çayı demlemeden önce demliğin ısıtılmamasına dikkat edin. Demleyeceğiniz çayın nemli ve sıcak ortamlardan uzak tutulması gerekir.Kullanılan suyu kalitesi öncelikli.