Seçim güvenliği OHAL'le mi sağlanacak?
Türkiye seçime gidiyor ama Suruç katliamının ardından başlayan çatışmalı ortam dalgası, seçim güvenliğinin sorgulanmasına neden oldu.

Oluşturma Tarihi: 2015-09-04 12:40:10

Güncelleme Tarihi: 2015-09-04 12:40:10

RS FM'de yayınlanan 'Günaydın Türkiye' programında kaotik seçim sürecini değerlendiren Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Hüseyin Bağcı da Türkiye'nin çatışmalı bir ortamda seçim yapamama riskiyle karşı karşıya kalabileceğini dile getirdi. Bağcı,  "Yeniden seçim sadece kan ve gözyaşını arttıracak bir kampanyayla devam edecek" dedi.

ÇATIŞMA ORTAMINDA ‘SEÇİM' YAPILABİLİR Mİ?

PKK'nın, Suriye krizinin yarattığı olumsuz etkilerin ve IŞİD faktörünün doğu ve güneydoğu illerinde seçim güvenliğini engelleyebileceğini belirten Bağcı, böyle bir süreçte CHP'nin Suriye ve Irak tezkerelerine  onay vermesinin Türkiye'nin genel politikası açısından önemli olduğuna vurgu yaptı:

"Önümüzde somut olan olay, PKK'nın şu anda polis ve askeri hedeflere çok yoğun biçimde saldırıda bulunması ve seçimlerin olmayacağı yönündeki algının artmasını sağlamasıdır. HDP yönetimi bölgede seçimlerin yapılamayabileceğinden söz etti. Bunu birkaç gün önce de MHP milletvekili Ümit Özdağ dile getirdi. Yani radikal olarak tanımlanan her iki partinin mecliste siyasal anlamda birbirlerini tanımama politikası, şimdi ikisini de ortak noktaya götürüyor, o da seçimlerin yapılmasının çok zor olduğu veya olmayacağı yönündeki yaklaşımlara…"

'BÖYLE GİDERSE SEÇİM OHAL İLE MÜMKÜN OLUR'

Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, Türkiye'nin son dönemlerde içine girmiş olduğu toplumsal psikolojinin çok tehlikeli boyutlara ulaştığını söyledi.

Terör dalgasının devam etmesi halinde seçimlerin yapılabilme olasılığının daha da azalacağını belirten Bağcı, "Böyle giderse bölgede seçim sadece ve sadece OHAL ilan etmekle mümkün olur, aksi taktirde sandık güvenliğini sağlamak mümkün olmayacak" dedi.

DIŞ POLİTİKA BELİRLEYİCİ DEĞİL

Ankara'nın Suriye politikasına değinen Bağcı, Türkiye'nin kendi iç gündeminin sandıktaki irade üzerinde yine doğrudan etkili olacağını söyledi. Bağcı, terörün altını çizdi:

"Üniversitelerde uluslararası ilişkiler öğretirken hep deriz ki, iç politika dış politikayı belirler. Şimdi Türkiye örneğinde dış politikanın içeriyi belirlemek gibi bir yönelimi var ancak buna rağmen Türkiye'nin iç sorunları daha fazla belirleyici. Belki dış politika ağırlık kazanmaya başladı ama tek belirleyici değil diye düşünüyoruz."