Seçim sonucunu etkileyen 4 neden
AK Parti'nin 1 Kasım seçimlerinde tek başına iktidar olması temelde 'ekonomik vaatler' olmak üzere birkaç neden üzerine oturmuş olarak görünüyor.

Oluşturma Tarihi: 2015-11-02 11:11:43

Güncelleme Tarihi: 2015-11-02 11:11:43

Hürriyet'in haberine göre, Bu süreçte yaşanan 'terör olayları' ve AK Parti'nin yenilenen ekonomi vaatleri, istikrar isteyen seçmende karşılık buldu. Yeni dönem, AK Parti'nin 7 Haziran seçimlerinden sonra ara verdiği projelerinin yeniden gündeme gelmesi sonucunu doğuracak.

AK Parti'nin yeni hükümetinde, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın kongrede yaptığı operasyonun etkileri görünecek. Yeni bakanların belirlenmesinde Erdoğan söz sahibi olacak. Partinin etkin isimleri kabineye girecek. Merkez Karar Yönetim Kurulu'ndaki (MKYK) dengenin bir benzeri hükümette yapılacak. Erdoğan özellikle ekonomi yönetiminin kendi istediği isimlerden olmasını sağlayacak. En önemli değişiklik ekonomi yönetiminde görülecek. Temkinli ve dengeli politikalar uygulayan bakanların yerine Erdoğan'a yakın olan isimler ekonomi yönetimine gelebilecek. Uygulanacak ekonomik kararlarda önemli değişiklikler olacak.

Çözüm süreci gibi siyasi projeler ise askıda kalmaya devam edecek. Türkiye, bu seçim sonuçlarına bağlı olarak, anayasa değişikliği ve başkanlık sistemini yeniden konuşmaya başlayacak. Yargının ve diğer anayasal kurumların yapılarında da değişiklik gündeme gelebilecek. Bunun, Meclis'te geçekleşmesi zor göründüğü için referandumla yapmanın yolları aranacak. AK Parti'nin referandumla anayasa değişikliğini sağlayabilmek için Meclis'te 330 oyu bulması gerekecek.

1- BAHÇELİ'NİN TUTUMU

AK Parti'nin tek başına iktidarında birden fazla neden etkili oldu. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin hükümet arayışları sürecindeki uzlaşmaz tutumu, MHP tabanında destek görmedi. Tek başına iktidar olasılığı bulunmayan partinin iktidar ortaklığında bile rol almaması, tabanı kızdırdı. MHP'liler, kendilerine en yakın partiye oy vererek liderlerini cezalandırırken, AK Parti'nin avantajlı çıkmasına katkı sağladılar.

2- PKK ve IŞİD TERÖRÜNÜN ARTMASI

IŞİD ve PKK, seçmende eski sıkıntılı günlere yeniden dönme korkusu yarattı. Terör olaylarındaki artış, istikrar ve güçlü bir iktidarın sorunlarla başa çıkabileceği algısını arttırdı. HDP'nin özellikle PKK'nın neden olduğu eylemlerde güçlü bir duruş sergilememesi de bu sonuca katkı sağladı.

3- EKONOMİK VAATLERDE ARTIŞ

AK Parti'nin 7 Haziran seçimlerine kıyasla vaatlerini ekonomi üzerine kurmasının faydasını gördü. Özellikle emekli ve dar gelirlilere yönelik ekonomik vaatler sonuç getirdi. AK Parti'nin bunları hayata geçirme olasılığını yüksek gören seçmen, faydacı bir yaklaşımla en güçlü partinin arkasında durdu.

4- LİSTE VE YÖNETİM YENİLEMESİ

AK Parti'nin 7 Haziran seçimlerinde milletvekili listelerinde yaptığı hatalar, yerelde sorun yaratmıştı. 1 Kasım seçimindeki listeler, bölgesel talepler göz önüne alınarak yapıldı. Özellikle partinin yönetiminde kongrede yapılan müdahale, güçlü parti imajının yaratılmasına neden oldu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın halen partide karar verici olduğunun görülmesi de seçmende karşılık buldu.